
Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová (sladší) varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.
Mnoho lidí rybíz miluje. Hodí se do svěžích letních koláčů, na džem i domácí sirup nebo jako brusinky. Skvělý je i k jídlu jen tak, kdy z něj získáme nejvíc vitamínů. Můžeme ho zamrazovat i zavařovat.

-> Klasika z české zahrady aneb Jak upéct rychlý rybízový koláč jako od babičky
Domácí rybízová šťáva může bez zavařování a konzervace vydržet v lednici až šest týdnů. Výborný je také rybízový kompot, který můžeme využívat stejně jako zavařené brusinky, například ke svíčkové.
Bobule všech druhů rybízu obsahují vitamín C, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, provitamín A, vápník, železo, mangan, draslík a zinek. Obsahuje také velké množství vlákniny.
Černý rybíz obsahuje třikrát více vitamínu C než červený a bílý druh rybízu. Má vysoký obsah rutinu, který výrazně zlepšuje zdraví cév.
Šťáva z červeného i černého rybízu celkově posiluje, pomáhá snižovat horečky a také prospívá v boji proti nachlazení a chřipce.
-> Nejsnazší džem na světě? Rybízový. Potřebujete na něj jen dvě suroviny
Recepty s rybízem, které se mohou hodit:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena