Rybíz právě dozrál: Vyzkoušejte rybízový koláč se sněhovou peřinou

Rybíz právě dozrál: Vyzkoušejte rybízový koláč se sněhovou peřinou

Rybíz dozrál, proto je čas si z něj upéct velmi dobrý koláč. Ideální je červený rybíz, na recept však lze použít i rybíz bílý. Pouze černý rybíz není pro tento druh koláče vhodný.

12150×

Svaření cukru na nitku

V receptu je použit termín svaření cukru na nitku. Podle množství udaného v receptu vaříme cukr s vodou. Když se začne voda vařit, opatrně sebereme z povrchu pěnu a na mírném ohni vaříme dále. Mícháme nejlépe vařečkou. Svar na nitku je hotov ve chvíli, kdy vařečku vytáhneme a z ní stéká cukr v podobě drobných perliček, vypadají jako by byly zavěšeny na slabé niti.

Recept na rybízový koláč krok za krokem

1) Příprava surovin je základ.

Na těsto budeme potřebovat 250 g hrubé mouky, 200 g tuku na pečení, 200 g cukru krupice, 4 vejce, citronovou kůru a vanilkový lusk.

2) Z vajec oddělíme bílky a se špetkou soli z nich vyšleháme tuhý sníh.

3) Ve větší míse vyšleháme tuk, cukr, žloutky, citronovou kůru a vyškrábnutou špetku z vanilkového lusku.

4) Šleháme důkladně, dokud není hmota co nejhladší.

5) Poté po částech lehce vmícháváme prosátou mouku a tuhý sníh.

V žádném případě těsto nezašleháváme elektrickým šlehačem. Používáme vařečku a stěrku, kterou suroviny vmícháváme.

6) Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme do koláčové formy, kterou jsme si vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.

7) V předehřáté troubě na 170 °C koláč upečeme.

8) Na upečený základ rozložíme stopek zbavený, umytý a okapaný rybíz.

9) Na sněhovou peřinu koláče budeme potřebovat 4 bílky, 125 ml vody, 200 g cukru krystal.

Z bílků, tentokráte bez soli, vyšleháme tuhý sníh.

10) Cukr a studenou vodu svaříme na nitku.

11) Do tuhého sněhu za neustálého šlehání lijeme po kapkách svařený cukr, dokud všechen nezašleháme.

Potom ušlehanou hmotu navršíme na rybízovou vrstvu.

12) Takto připravený koláč dáme do trouby ještě na 5 minut zapéct.

13) Rybízový koláč se sněhovou peřinou je hotov a lze jej podávat jako odpolední dezert.

Vzpomínka na dětství: Citronová babeta s rybízem krok za krokem

Citronovou babetu si možná vybavíte jako oblíbený moučník z dětství. Pojďme se ji dnes naučit připravit krok za krokem, aby byla voňavá, nadýchaná a vláčná, přesně tak, jak má být.

Vzpomínka

Recept na rybízový koláč s ovesnými vločkami krok za krokem

Rybízovou bublaninu či rybízový koláč s bílkovým sněhem jste jistě zkoušeli. Máte-li chuť na změnu, vyzkoušejte tento lehce netradiční recept na rybízový koláč z ovesných vloček a banánu.

Recept

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena