
Dýně je v české kuchyni čím dál oblíbenější surovinou, a to nejen na přípravu dýňové polévky ale i dezertů. Její jemná, mírně nasládlá chuť a vláčná textura se skvěle hodí na těsta do koláčů, bábovek, buchet, perníků nebo muffinů.
Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, z dýně můžeme připravit řadu moučníků a dezertů. Dýně se do těsta, krémů a náplní nejčastěji používá v podobě dýňového pyré.
Dýňové muffiny, buchty na plech, bábovku z dýně jsou velmi vděčné a snadné na přípravu. Do klasického litého těsta přidáme dýňové pyré a doplníme skořicí nebo muškátovým oříškem. -> Jak udělat dýňové pyré?
Podobně jako je báječný cuketový perník nebo perník s jablky, případně koláč a la mrkvový dort, přidáním dýně do perníkového těsta získáme nový typ oblíbené buchty na plech.

Dýňový cheesecake kombinuje klasickou jemnou chuť cheesecaku s kořeněnou nasládlou chutí dýňového pyré. Krusta se často připravuje z drcených sušenek nebo perníčků, což dodává dezertu další rozměr.
Dýňovou roládu získáme, když do piškotového korpusu přidáme dýňové pyré. Pak už stačí jen naplnit krémovou náplní a zarolovat.
Dýňové sušenky jsou jemně nasládlé a díky dýni měkké a plné chuti. Navíc získají krásnou oranžovou barvu. Skvělé jsou také dýňové perníčky!
Dýňové lívance a dýňové vafle patří mezi položky, které k snídani, pozdní snídani (brunchi) nebo jako zákusek vykouzlí úsměv na rtech snad každému strávníkovi.
Americký dýňový koláč je klasika, která se v USA tradičně peče na oslavu Dne díkůvzdání. Jeho chuti vedle nasládlé dýně vévodí ještě skořice, muškátový oříšek a zázvor.
Pro přípravu dýňových buchet je nejlepší volbou dýně hokkaido. Tato dýně je sladší, má sytou oranžovou barvu a jemnou strukturu.
Navíc není nutné ji loupat, což významně usnadňuje přípravu. Použít můžeme také muškátovou dýni, která má lehce oříškovou chuť a taky se hodí k pečení.
Recepty z dýně, které by vám neměly ujít:
Dýňový koláč se smetanou a skořicí
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena