Koláč s dýňovou náplní a brusinkovou polevou. Recept na šťavnatý koláč pro různé příležitosti.
Hodnocení
4.2
/ 5 (5x)
Chutnalo
1x
Ingredience
Náplň
Vejce2 ks
Hřebíček1 špetka
Med2 lžíce
Skořice mletá1/2 lžičky
Zakysaná smetana2 lžíce
Citronová šťáva2 lžíce
Javorový sirup3 lžíce
Dýně Hokaido1 ks
Těsto
Máslo60 g
Rum1 lžíce
Sušenky200 g
Mleté vlašské ořechy80 g
Poleva
Pomerančový džus60 ml
Vlašské ořechy80 g
Zavařené brusinky350 g
Postup přípravy
Dýni překrojíme na polovinu a vydlabeme semínka. Oloupeme slupku a nakrájíme na kostky. Dáme do hrnce, podlijeme malým množstvím vody a necháme 20 minut dusit pod pokličkou. Až se dýně začne rozpadat, slijeme vodu a šťouchadlem na brambory rozmačkáme na hladké pyré. Dáme stranou a necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit nepečené těsto. Sušenky (tmavé – například esíčka nebo karamelizované sušenky) rozmačkáme na co nejjemnější drobečky. Práci si můžeme trochu usnadnit. Stačí, když je nasypeme do igelitového sáčku. Ten pevně zavážeme a rozmačkáme je pomocí válečku. Nebo je ideálně i s ořechy nasypeme do mixéru a několika pulzy rozmixujeme úplně na jemno.
Sušenkovou směs smícháme s rozpuštěným máslem, až se vytvoří hmota podobná těstu. Rovnoměrně ji napěchujeme do vymazané koláčové formy.
Troubu nastavíme na 180 °C a necháme ji rozehřát.
Dýňové pyré osladíme medem a javorovým sirupem. Přidáme skořici a hřebíček, šťávu z citronu a zakysanou smetanu. Nakonec přidáme obě vejce a vyšleháme do hladkého krému.
Nalijeme na nepečený korpus a vložíme do trouby na 35 – 40 minut. Upečený krém je po okrajích zpevněný, ale uprostřed může být ještě trochu vláčný. Necháme vychladnout.
Na polevu smícháme pomerančový džus a celé množství nakládaných brusinek a necháme krátce svařit. Nakonec můžeme rozmixovat tyčovým mixérem dohladka nebo nechat polevu s hrubší strukturou. Polevu opatrně rozetřeme na upečený koláč a ozdobíme vlašskými ořechy.
Dýňový koláč s brusinkami podáváme jako lahodný moučník ke svačině nebo snídani.