Nevíte, čím naplnit nebo ozdobit vaše koláče? Máte doma spoustu ovoce a zavařenin? Pak vám nic nebrání je použít.
Pokud již víme, jak připravit těsto na kynuté koláče, bábovky, bochánky ap., je čas si povědět, jak a čím takové pečivo můžeme plnit. Z pozdního léta máme zavařeno a zpracováno spoustu ovoce - v našich spížích jsou vyrovnané džemy a povidla. Proč tedy tyto suroviny nepoužít do domácího pečiva? Samozřejmě, že budeme plnit také jinými nádivkami, ale právě ovocné náplně jsou těmi nejpoužívanějšími v leckdy sychravém období.
Jak připravit kynuté těsto, ze kterého se pak dobře peče a výsledek je úžasný? To se dozvíte v našem článku týkající správné přípravy kynutého těsta a samozřejmě nebude chybět pár tipů k samotnému pečení.
Na velké koláče jsou vhodná nejen strouhaná či pokrájená jablka, doplněná rozinkami nebo ořechy, hrušky, ale také švestky - samotné nebo v kombinaci s mákem. Vynikající chuť dodají koláčům meruňky či broskve, doplněné tvarohovou nádivkou. Použít však můžeme i rybíz, borůvky, třešně a jakékoliv další ovoce, které nám postupně dozrává na našich zahradách nebo které máme dnes již zavařeno, zamraženo nebo uskladněno na lískách v chladných prostorách našich sklepů. Toto ovoce můžeme bez obav použít také na menší koláče a koláčky, jen musíme ovoce pokrájet na menší kousky nebo (pokud jde o jablíčka či hrušky) je nastrouhat.
Jablíčka oloupeme a zbavíme jádřinců. Rozkrájená je podlijeme vodou a dusíme do měkka. Pak je prolisujeme nebo rozmačkáme, přidáme cukr, citrónovou kůru a šťávu, trochu skořice, můžeme pro chuť a vůni lžičku rumu. Pro zahuštění použijeme strouhanou housku nebo perník.
Dobrá hustá povidla trochu rozředíme vlažnou vodou. Přidáme cukr, rum, skořici, vanilku a citrónovou kůru (nebo pomerančovou).
Tato pomazánka je vhodná na vdolky. Pokud máme povidla z borůvek, rozředíme je trochu vodou, přidáme kousek másla a rozvaříme. Zahustíme mlékem rozmíchaným s trochou mouky. Povaříme a po vychladnutí je mažeme na vdolky. Navrch posypeme tvarohem.
Mák na nádivku by měl být jemně umletý. V kastrolku jej podlijeme vodou s mlékem a udusíme do měkka. Přidáme cukr a podusíme za stálého míchání. Dbáme na to, aby se nám nepřipálil. Ochutíme ho citrónovou kůrou, hřebíčkem, skořicí a vanilkou. Pro jemnost nádivky přidáme žloutek a sníh z bílků. Vhodná pro dochucení makové nádivky je čokoláda, med nebo zavařenina či na nádivku pokladené švestky.
Použijeme jádra vlašských ořechů. Ta nastrouháme a přidáme k nim cukr nebo med (je voňavější), rozmícháme s mlékem, zahustíme piškoty nebo strouhankou. Můžeme přidat kůru z citrónu nebo pomeranče. Pro křehké koláče nádivku opět zjemníme tak, že přidáme žloutky a sníh z bílků.
Ovesné vločky upražíme s trochou cukru, pak je umeleme s ořechy, osladíme a zředíme mlékem. Pro vůni a chuť přidáme rum, citrónovou kůru, pro barvu kakao nebo zavařeninu.
Tvaroh prolisujeme (je pak nádivka jemnější, ale můžeme jej pouze dobře rozmíchat nebo rozšlehat). Přidáme máslo rozetřené s cukrem a žloutkem. Použijeme i vanilku, citrónovou kůru, rozinky namočené v rumu a nakonec sníh z bílků (nádivka bude lépe držet v koláčcích při pečení). Máte recepty na vlastní oblíbené náplně do koláčů? Pokud se o ně chcete podělit s ostatními, přidejte svůj oblíbená recept!
Jako od babičky: Kynuté svatební koláčky krok za krokem
Milujete na oslavách či svatbách malé koláčky? Napečte si je kdykoliv doma podle následujícího tradičního receptu krok za krokem.
Smažené i pečené v troubě, tvarohové i bez náplně: Koblihy 8x jinak
Nadýchané, vláčné a hlavně domácí - takové jsou recepty na koblížky, které vás musíme naučit! Stačí si pohrát s těstem a pak už je jen jednoduše usmažit či upéct. Uvidíte, jak rychle budou mizet z talíře!
Foto: Shutterstock.com
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena