Ořešák královský je poměrně velký strom, který se dožívá stovky let. Jeho plody, i přes neustálé hrabání listí a poslouchání nářků sousedů, si budete chválit nejen o vánočních svátcích.
Ořešák královský (Juglans regia) je strom dorůstající do výšky 20 metrů. Vyznačuje se nepravými peckovicemi s jádry, které začíná plodit ve věku zhruba 4 - 8 let. Ořešák se dožívá až stovky let, kromě množství jader (ořechů) hojně poskytuje také listí. Listí z ořechu je nutno odstraňovat a v kompostu vápnit, shnilé listí by půdu značně okyselilo. Zkušení zahrádkáři proto ořechové listí nepřidávají do kompostů, protože by v něm znesnadnili roli mikroorganismů. Ořešáku se nejlépe daří bez řezu, stromy vytváří řídké koruny bez nutnosti prořezávání a prosvětlávání. Pokud přecejen chceme stromu ulevit a objem koruny zmírnit, seřezáváme větve v srpnu, kdy se rány nejlépe hojí. Dřevo z ořešáku je velmi kvalitní, používá se k výrobě nábytku. Kdysi se ze dřeva ořešáku získávalo hnědé barvivo, z nezralých slupek zase žluté barvivo.
Kromě jader ořešáku se dá využít také listí a oplodí. Listy se sbírají v červnu, slupky a nezralé plody v červenci a srpnu, zralé ořechy pak během září. Listy ořešáku mají antiseptické vlastnosti. Ořechové listí má protizánětlivou schopnost, obsahuje silice, třísloviny, flavonoidy, juglon, hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Nálev z listů účinně dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v ústech, k omývání kožních problémů jako je akné a opruzeniny. Nálev z ořechového listí se používá také k lokálním koupelím, dokáže omezit potivost nohou.
Ořechy všeobecně mají vysokou výživnou hodnotu. Přestože obsahují množství tuků, měly by být pravidelně zastoupeny v našem jídelníčku. Z jader vlašských ořechů se lisuje velmi kvalitní olej, který je zdrojem nenasytných mastných kyselin. Nachází se v něm železo, zinek, selen, vitamín E a vitamíny řady B.
Je nutno podotknout, že léčebný účinek se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci, stačí pouhých 5 jader ořechů denně, takže se nemusíme obávat stoupající váhy.
Vlašské ořechy mají nasládlou chuť, teplou povahu a působí na dráhy ledvin, plic a tlustého střeva. Vyživují ledviny, prohřívají plíce a kolena, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku.
Při sklízení vlašských ořechů si vyčkáme, až na podzim padají zralé plody samy na zem. Vyhýbáme se otloukání ořechů, to škodí větvím a kromě toho se shazují i nezralé plody. Ořechy se ze země snadněji sbírají, když je tráva před sklizní posečená. Zelenou slupku, která kryje ořech, po sklizni odstraníme, vláknité zbytky z povrchu ořechu bez použití vody okartáčujeme. Při odstraňování zelené slupky používáme rukavice, protože slupky silně barví do tmavohněda.
Ořechy před skladováním necháme řádně vysušit. U nás doma jsme je většinou nasypali do prodyšného síťového pytle od brambor a pověsili do pergoly, na okap apod. Takto sušíme až 6 týdnů. Případně ořechy vložíme maximálně ve dvou vrstvách do bedýnky. Ideální teplota k sušení je do 25 °C, při teplotě nad 35 °C již riskujeme chuťově zhoršenou kvalitu plodů. Pokud nemáme možnost nechat ořechy proschnout na přímém slunci, je nepříznivé počasí a vlhko, nasypeme ořechy na plech a uložíme na topení, kde je občas promícháme. Ořechy musíme skladovat na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Žluklé ořechy mají hořkou pachuť a mohou organismu i uškodit. Vyloupaná ořechová jádra skladujeme bez přístupu vzduchu. Skvělou variantou je naložení ořechů do medu. Optimální je promíchat ořechy s medem v poměru 1:1, společně zahříváme, až se med rozpustí. Naložené ořechy v medu skladujeme v uzavíratelné sklenici a používáme podle potřeby a chuti.
Tagliatelle s chřestem, jablky a vlašskými ořechy
Foto: Sxc
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena