Královská bábovka s ořechy

Opravdu vydařená bábovka. Recept je sice trochu dražší, ale moučník se přímo rozplývá na jazyku. Moc dobře chutná k odpolední kávičce.


3.440x
75 min
3×

Ingredience

4 ksvejce
1 lžícerum
1 balíčekvanilkový cukr
50 gmandlové plátky
300 gpolohrubá mouka
1 lžícecitronová šťáva
1 dlvlažná voda
2 hrstěvlašské ořechy
0.5 dlsezamový olej
1 balíčekkypřící prášek do perníku
150 gtřtinový cukr
0.5 dlořechový olej
100 gkvalitní čokoláda

na ozdobu

cukr moučka

podle potřeby

hladká mouka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme "náplň". Nasekáme vlašské ořechy a nalámeme čokoládu. Zlehka obalíme v hladké mouce, ale nemusí být.

Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Mouku promícháme s práškem do perníku.

Žloutky dáme do velké mísy, přidáme třtinový cukr, vanilkový cukr a olej. Krátce našleháme. Ke směsi přimícháme vlažnou vodu, rum a čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Dobře zamícháme. Těsto zahustíme připravenou moukou a nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Přidáme ořechy, mandlové plátky a čokoládu.

Během přípravy těsta na královskou bábovku si vymažeme bábovkovou formu máslem nebo jiným tukem a vysypeme hrubou moukou. S vymazáním si dáme práci, aby se nám bábovka dobře vyklápěla. Troubu předehřejeme na 175 °C.

Těsto vlijeme do formy, přikryjeme alobalem a dáme péct. Bábovku pečeme prvních 30 minut přikrytou alobalem. Poté alobal odstraníme a ještě asi 20 minut dopékáme. Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je královská bábovka hotová.

Královskou bábovku s ořechy necháme trochu vychladit, vyklopíme opatrně z formy a před porcováním ji můžeme pocukrovat. Nejlepší je na druhý den (trochu odleželá).
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Královská bábovka s ořechy

Zpět na recept