Sando sendviče nejsou jen stylová svačina, ale i výstavní kousek na každém stole. Jsou neodolatelné a velmi efektní, takže se skvěle hodí jako pohoštění na rauty, zahradní slavnosti, brunch nebo třeba piknik.
Japonský sando sendvič uhranul snad každému, kdo kolem něj kdy jen prošel. Odolat mu lze zkrátka jen stěží. Přitom z pohledu složení nejde o nic výjimečného, hlavní roli tu totiž spíš než obsah hraje forma.
V čem se sando liší od klasického sendviče, na co si dát pozor a jak si ho připravit z českých surovin? Máme pro vás tipy, jak z něj udělat stylovou svačinu i domácí street food.
Zatímco náš klasický "západní" sendvič často vrství, japonský sando je jednoduchý, kompaktní a hlavně úhledný. Tvoří ho dva krajíce nadýchaného bílého chleba bez kůrky, jedna hlavní náplň, žádné složitosti.
Právě vzhled je to, co dělá sando tak neodolatelným. V Japonsku se klade velký důraz na precizní tvar, ostrý řez a estetiku. Sendvič se lisuje ve formě nebo alespoň na chvilku nechá vychladit se zátěží. Tím se udrží jeho tvar a kompaktnost.
Klasický anglický sendvič se připravuje i s kůrkou, přidává se do něj víc přísad, zeleninou, salátem, sýrem, šunkou. Sando jde trochu jiným směrem: U něj hraje roli čistota, jednoduchost, kontrast a design.
-> Japonská polévka ramen: Jak si ji připravit v domácích podmínkách?
Než se pustíme do přípravy, nezapomeneme z chleba odkrojit kůrku – pro sando je typické, že koušeme rovnou do měkké střídky. Nemáme japonský chleb? Nevadí. I s českými surovinami se dá vytvořit skvělý sando. Stačí se držet těchto zásad:
Sando je oblíbený a působivý i ve sladké verzi, jde vlastně o zákusky - jen je nemusíme dělat tak sladké, jak běžné zákusky bývají.
Sladké sando se připravuje z chlebových plátků, bohaté krémové náplně z tvarohu nebo mascarpone. Použít můžeme ale například i pudinkový krém nebo šlehačku. Skvělým doprovodem je pak čerstvé ovoce - jahody, meruňky, mandarinky, hroznové víno nebo třeba borůvky.
Použít můžeme tradiční náplně a suroviny a udělat sendviče v japonském stylu.
Precizní přípravou můžeme vyrobit dokonalé barevné pohoštění, které nikoho nenechá chladným. Důležité je, aby náplně bylo hodně a byla na řezu efektní. Připravit je můžeme například na rauty, zahradní slavnosti, brunch nebo stylový piknik. Stačí sendviče nakrájet na menší kousky a podávat na prkénku nebo v elegantních krabičkách.
-> Klasika studené kuchyně: Vajíčková pomazánka vždycky zmizí nejrychleji
Recepty na sendviče, které by vám neměly ujít:
Sendvič s tatarskou pomazánkou
Autor:redakce