Vyzkoušejte recept na velmi jemného a vláčného tvarohového beránka s čokoládovou polevou, který krásně dozdobí velikonoční stůl.
Na beránka budeme potřebovat 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 220 g cukru krupice, 1 balíček vanilkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1/2 balíčku prášku do pečiva a pomerančovou kůru podle chuti.
Na dozdobení si připravíme 150 g čokolády na vaření a pár lžic rostlinného oleje.
-> Velikonoční beránek: Jak na to, aby se podařil na výbornou?
Máslo rozpustíme a necháme trochu vychladnout. Přisypeme vanilkový cukr s krupicovým a vyšleháme.
Přidáme tvaroh a znovu zašleháme.
Těsto na beránka by mělo být už v tuto chvíli zcela hladké.
Poté přidáme vejce a promícháme.
Na závěr vsypeme mouku s práškem do pečiva a pomerančovou kůru.
Těsto naposled pečlivě promícháme.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Beránka naplníme těstem a uhladíme.
Vrškem formy přiklopíme. Tvarohového beránka pečeme na 180 °C asi 40 - 50 minut, záleží na velikosti beránka.
Těsto vyjde na 1 velkého beránka, nebo 2 malé beránky. Menší beránci se pečou kratší dobu.
Upečeného beránka opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí uložíme na mřížku.
Beránka přelijeme čokoládovou polevou. Čokoládovou polevu připravíme tak, že si v kastrolku nad parou rozpustíme čokoládu na vaření a zředíme ji asi 3 lžícemi oleje. Díky oleji se nám bude s polevou mnohem lépe pracovat.
Beránka necháme v chladu zatuhnout, pak už jen dozdobíme mašličkou.
Tvarohového beránka s čokoládovou polevou krájíme na plátky a podáváme jako sladké pohoštění o Velikonocích.
Recepty na velikonočního beránka, které by vám neměly utéct:
Hrníčkový beránek s malinami a čokoládou
Soutěžní velikonoční beránek se smetanou
Velikonoční beránek 6x jinak - recepty, které se zaručeně podaří
Hledáte recept na opravdu dobrého velikonočního beránka? Přinášíme vám 6 čtenářsky nejúspěšnějších receptů, u nichž nemusíte mít obavu z výsledku. Vybrat si můžete z klasického třeného těsta, s tvarohem, pudinkem a třeba i z těsta povidlového. A pokud vám doma chybí váha, bude pro vás jistotou hrníčkový recept.
Veganské pečení: Velikonoční citronový beránek krok za krokem
K přípravě této klasické velikonoční pochoutky využijete pouze rostlinné suroviny a výsledek vás určitě překvapí.
Videorecept: Velikonoční beránek podle Anny
O Velikonocích prostě beránek nesmí chybět. Zkuste tohoto bezlepkového, plného oříšků a rozinek!
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena