Vyzkoušejte jednoduchý recept na typické staročeské velikonoční cukroví! Smažené boží milosti jsou velmi křehké a nejlepší jsou připravené na sádle. Hotové se doslova rozplývají na jazyku.
Boží milosti jsou tradičním, trochu pozapomenutým sladkým pečivem, které se na stolech objevuje během Velikonoc.
Toto křehké cukroví se ovšem nepeče, ale dozlatova smaží a následně obaluje v moučkovém cukru. Původ cukroví sahá hluboko do historie, kdy bylo spojováno s oslavami a svátečními příležitostmi. Jeho pojídání mělo přinášek požehnání a ochrani, odtud název "boží milosti".
-> Co jsou staročeské boží milosti a kdy je péct?
Recepty na boží milosti se mohou mírně lišit podle regionu či rodinných tradic.
Základní ingredience na jednoduché těsto jsou však stejné: hladká mouka, máslo, žloutky, cukr a smetana. Pro dochucení se často přidává citronová kůra, rum nebo vanilka. Někdy se přidává bílé víno.
Na boží milosti budeme potřebovat: 250 g hladké mouky, 50 g cukru krupice (případně třtinového cukru). 1 citron, 50 g másla, 4 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky, 1 špetku kypřícího prášku, 1 špetku soli a podle chuti můžeme přidat i lžíci rumu.
Na smažení budeme potřebovat větší množství rostlinného oleje nebo sádla a na obalování cukr moučka a vanilkový cukr.
Odvážíme si mouku a promícháme ji se špetkou prášku do pečiva a soli. Mouku vsypeme na vál, doplníme cukrem, žloutky, na kousky pokrájeným změklým máslem a přidáme šťávu z půlky citronu.
Přidáme zakysanou smetanu a podle chuti i rum.
Ze všech surovin důkladně zpracujeme rukama hutné těsto, které uložíme alespoň na 30 minut do lednice.
Pomocí rádýlka nakrájíme obdélníky či čtverce, které ve středu ještě dvakrát nakrojíme.
Boží milosti smažíme ve větším množství rozpáleného oleje (ještě lepší variantou je sádlo), dokud nezrůžoví. Je to opravdu jen chvilka.
Boží milosti by se nám měly během smažení nafouknout, nedaří-li se to, přiklopíme je na pár vteřin pokličkou.
Boží milosti klademe na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk a ještě horké je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Boží milosti jsou velmi křehké a dobré. Chutnají dobře ještě teplé, ale stejně tak i den odleželé.
Recepty na boží milosti, které by vám neměly ujít:
Slovenské boží milosti - fanky
Recept na kynuté velikonoční jidáše krok za krokem
Vyzkoušejte si krok za krokem přípravu tradičního velikonočního pečiva. Jidáše mohou být rozlišných tvarů, do těsta lze přidat rozinky a sypat je plátky mandlí. My je před podáváním jen pocukrovali, i tak byly výtečné!
Jaký mazanec upéct letos na Velikonoce? Vyberte si od klasiky, přes kvásek až po tvarohovou variantu
Zlatavá kůrka, nadýchaná střídka a nezaměnitelná vůně – mazanec je velikonoční stálice, která má mnoho podob. Vedle klasického kynutého se můžeme pustit do kváskového, tvarohového nebo rychlého jen s práškem do pečiva. Upéct mazanec směle můžeme i pro vegany, diabetiky i bezlepkáře, velikonoční tradici si zkrátka mohou užít všichni.
Jak připravit klasickou velikonoční nádivku, aby byla šťavnatá a plná chuti?
Víte, co je aleluja? A hlavičku znáte? Obojí označuje velikonoční nádivku. Jde v podstatě vždycky o nákyp z bílého pečiva s vejci, uzeným masem a tradičně také kopřivami. Její příprava není obtížná, ale pro super výsledek je dobré znát pár zásad, aby byla nádivka krásně nadýchaná a chutnala, jak má.
Velikonoční svátky mají být veselou a barevnou oslavou jara, obrovské množství čokolády, které si však děti obvykle přinesou domů z koledy, zůstává často nevyužité ještě dlouho po Velikonocích. Zkuste to letos trochu jinak.