
Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme! Co si z rajčat uvařit a připravit?
Rajčata nejsou jen barevnou ozdobou letních salátů, ale skutečně všestrannou surovinou, která obohatí každodenní kuchyni – ať už je použijete čerstvá, sušená, plněná, pečená nebo ve formě omáček a polévek.
V článku se také dozvíte, jaká rajčata jsou na trhu k dostání, jak je správně využít v kuchyni i jakou roli hrála v historii jako „jablko lásky“. Přinášíme inspiraci na chutné saláty, teplé i studené pokrmy a praktické tipy, díky kterým rajčatům v kuchyni zcela propadnete.
-> Šopák jako z Bulharska! Víte, jak poznat ten pravý a čím ho nepokazit?
Na trhu se setkáme s rajčaty keříčkovými - žlutými, datlovými, oranžovými i koktejlovými, ale můžeme dát přednost i rajčatům cherry v červené i žluté barvě nebo rajčatům masitým. Nezalekneme se rajčat černých a pro své pokrmy vyzkoušíme i dostupná rajčata sušená.
-> Recept na pečená rajčata s cuketou a sýrem feta krok za krokem
Z rajčat se připravují výborné saláty. Oblíbený je šopský salát s cibulí, paprikou, balkánským sýrem a bulharským kořením nebo salát caprese s mozarellou, bazalkou, olivovým olejem, ale také velice jednoduchý polský salát, jehož součástí jsou právě rajčata, cibulka a směs sekaných bylinek.
Na ozdobu salátových mís nebo jako doplněk přesnídávek jsou nejvhodnější rajčata třešňová, koktejlová, černá a datlová.
-> Jak udělat dobrý rajčatový salát? 10 receptů, které zachrání oběd, večeři i grilovačku
Takto připravená rajčata jsou vhodná do zeleninových salátů, pomazánek dipů i do omáček a ragú nebo jen tak. Mohou se také spolu se stroužky česneku a směsí bylinek zalít olivovým olejem.

Chutné jsou i připravené polévky - každý zná jistě vydatnou rajskou polévku, ale vyzkoušeli jste polévku gazpacho? Jde o výbornou studenou polévku z rajčat, paprik a cibule.
-> Kouzlo jménem rajská: Jak uvařit tu nejrychlejší, nejsladší, nejlepší polévku?
Rajčata se používají také k přípravě rajčatových omáček, ale i na dušená jídla, do těstovin, nezbytná jsou pro přípravu pizzy a do omelet. Ani lečo se neobejde bez rajčat a pochutnáte si jistě i na grilovaných rajčatech.
-> Děti je zbožňují, dospělí také! Špagety s rajčatovou omáčkou po každé jinak

Masitá rajčata jsou vhodná na smažení spolu se steaky. Pečená rajčata jsou parádní přílohou.
Recepty z rajčat, které by vám neměly ujít:
Zapečená plněná rajčata s mozzarellou
Rajčatový salát s vejcem a majonézou
Pochutnejte si na těch nejlepších receptech z rajčat
Milujete chuť zralých rajčat a chcete vyzkoušet nové recepty? Vybrali jsme pro vás výborné pokrmy, ve kterých si rajčata můžete dopřát jak v čerstvé podobě, tak zapečená, v podobě omáček, polévek, chuťovek a netradičně i v pomazánce.

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena