
Jahodová sezóna nebude trvat dlouho, tak si ji pojďme pořádně užít. Naučíme vás nejen domácí jahodovou zmrzlinu, ale i lehčí sorbet, jahodové nanuky a úžasně jednoduchou jahodovou dřeň.
Jahodovou zmrzlinu zvládneme připravit i doma, opravdu. Se smetanou, bez smetany, se zmrzlinovačem i bez něj, na špejli i ve vaničce.
Jahody jsou ideálním základem pro nejrůznější mražené dobroty, které osvěží a potěší děti i dospělé.
-> Přezrálé banány snadno proměníte ve fantastickou zmrzlinu
Začněme klasikou – domácí jahodová zmrzlina. Připravuje se z jahod, cukru, smetany a někdy i trochy mléka nebo kondenzovaného mléka. Výsledek? Nadýchaná a hedvábná jahodová zmrzlina, jakou v obchodě nekoupíme.

Jahodový sorbet je zmrzlina bez mléka – čistě ovocná a dokonale osvěžující. Připravuje se z rozmixovaných jahod, cukrového sirupu a citronové šťávy.
Neobsahuje tuk ani mléčnou složku, hodí se proto jako osvěžující dezert i pro všechny, kteří si hlídají linii nebo nemůžou mléko.
Výsledkem je osvěžující zmrzlina, která krásně vynikne i v kombinaci s mátou nebo bazalkou.
Ovocná granita je italský mražený dezert, který se trochu podobá sorbetu. Má ale hrubší krystalky.
Vyrábí se z jahodového pyré, cukrového sirupu a citronu. Granita je ideální na horké dny nebo mezi chody slavnostního menu. Skvěle chutná i s kapkou prosecca.
Jahodová směs se mrazí na plechu nebo v mělké misce a každou půlhodinu se poctivě škrábe vidličkou, aby vznikla drolivá ledová drť.
-> Zmrzlina jako z cukrárny? Možná přišel čas pomýšlet na zmrzlinovač

Na jahodové nanuky stačí formičky, mixér a trochu trpělivosti.
Jako směs k mražení poslouží v základu jen rozmixované jahody s medem, citronem a vodou. Přidat ale můžeme i bílý jogurt, kokosové mléko nebo smetanu, pokud chceme krémovější chuť. Výsledek? Barevné domácí ledové mlsání bez zbytečných éček a rostlinného tuku.
Kromě klasických variant si můžeme vyhrát i s netradičními nápady. Třeba:
Recepty na mražené jahodové dobroty, které by vám neměly ujít:
Nejrychlejší jahodová zmrzlina
Rychlá tvarohovo-jahodová zmrzlina
Jak uvařit rychlý jahodový džem? V zásadě potřebujete jen tři suroviny
Znáte chutnější džem, než je ten z jahod? Domácí jahodový džem - to je chuť léta zavřená ve sklenici. Přitom připravit ho není vůbec těžké ani zdlouhavé. Ukážeme si, jak připravit jednoduchý jahodový džem s minimem surovin, jak funguje želírování, co je pektin a jak si poradit i bez kupovaných směsí.
Nejjednodušší dezerty z jahod aneb Jak oslavit Den matek
Den matek je ideální příležitost, jak potěšit maminku něčím dobrým. A nejlépe něčím, co zvládnou i děti nebo začátečníci v kuchyni. Jahody jsou dokonalé samy o sobě, takže už mnoho dalšího nepotřebují. Přesto z nich můžeme vykouzlit geniální dezerty.
Jahodové knedlíky na 7 způsobů: Kynuté, bez lepku i s tvarohem
Nostalgická vzpomínka na dětství a prázdniny, jedno z nejoblíbenějších sladkých českých jídel! První jahody v sezóně v opravdu chutné podobě. Objevte 7 variant jahodových knedlíků – tvarohové, kynuté, bezlepkové i veganské. Recepty, tipy na oblíbené sladké jídlo, které neomrzí.
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena