
Je libo vepřový nebo raději tradiční hovězí guláš? Je guláš z Maďarska, pochází od nás, nebo je to snad úplně jinak?
Lidé se často dohadují, zda je guláš typicky maďarské jídlo nebo snad české, podobně jako se hádají o původu knedlíků. Ve skutečnosti však guláš vznikl v tureckých hlavách, nebo lépe řečeno hrncích.
-> Jak připravit perfektní houbový guláš?
V Maďarsku se guláš připravuje z hovězího, vepřového, kuřecího, telecího či dokonce rybího masa.
U nás si většinou vystačíme s hovězím, popřípadě vepřovým, jedla jsem ale i guláš z kuřecího masa. Klasicky se guláš připravuje z hovězí kližky.
-> Které hovězí maso se hodí na guláš a proč vybrat přední hovězí?
Plánujeme-li přípravu guláše, určitě bychom neměli zapomenout na obstarání sladké mleté papriky, případně její pálivější varianty.
Základem guláše je kromě masa i cibule, jejíž množství by mělo odpovídat asi 2/3 množství masa.
Maďaři do guláše přidávají i kostičky brambor uvařených zvlášť. Jinak jako přílohu volí noky a různé druhy těstovin. Výtečný je však i tradiční bílý chléb.
-> Kolik cibule patří do guláše a jak připravit dobrý cibulový základ
Tradiční maďarský tokáň se vaří z masa nakrájeného na nudličky. Kromě papriky a cibule se ještě někdy přidávají houby, popřípadě fazole a smetana.

Zámecký paprikáš se připravuje tak, že se na másle orestuje cibulka, podlije se vodou a přidá se sladká paprika.
Poté se ve šťávě dusí maso a ke konci dušení se podlévá smetanou.

Na domácí kuřecí perkelt pokrájíme maso na kostičky a orestujeme s cibulí. Zaprášíme sladkou paprikou.
Maso bývá doplněno malým množstvím husté šťávy, která vznikne postupným přiléváním malého množství vody do výpeku.
Někde se přidávají i rajčata či pálivé papričky a bývá zvykem tuto směs na závěr zjemnit smetanou.

Od perkeltu se liší mnohem větším množstvím šťávy. Pravý maďarský guláš je tedy svou konzistencí podobný spíše polévce, však také bývá podáván v hlubokých talířích se lžící.
V Maďarsku se guláš s kysaným zelím nazývá Székely. Běžně se připravuje z vepřového masa jako perkelt a následně se do něj zamíchá zvlášť uvařené zelí. Nebo se zelí přidává již do částečně změklého masa.
U nás se připravuje sametový segedínský guláš a jeho častou součástí je smetana.
Dá se říci, že co kuchař, to jiný recept, jiný poměr ingrediencí a jiné koření. Budeme rádi, pokud právě ten váš recept budeme moci vyzkoušet. Proto využijte možnosti vložit svůj vlastní osvědčený recept na guláš.
Recepty na guláš, které by vám neměly ujít:
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena