Caldeirada je portugalský rybí guláš z nejrůznějších druhů ryb, brambor a dalších ingrediencí. Guláš rybářů, které se liší od města k městu a závisí na tom, co se rybářům podařilo chytit.
směs | |
---|---|
3 ks | červená cibule (kolečka) |
2 lžíce | olivový olej extra virgin |
300 g | rané brambory |
4 ks | nakrájená rajčata |
4 ks | bobkový list |
6 ks | filet z mořských ryb |
150 g | čerstvé krevety |
100 g | mušle (slávky) |
podle chuti | |
3 stroužky | česnek |
2 hrnečky | bílé suché víno |
2 špetky | drcený černý pepř |
2 lžičky | pepř a sůl |
2 stroužky | česnek |
na ozdobu | |
1 snítka | lístky koriandru |
příloha | |
1 balíček | vícezrnný toastový chléb |
Olej rozpálíme na pánvi, přidáme cibuli a pod poklicí dusíme doměkka. Přidáme brambory, rajčata, víno, bobkový list a pepř. Promícháme, zakryjeme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Na směs cibule a brambor rovnoměrně rozložíme kousky ryb - např. tresky nebo mečouna, přidat můžeme i krevety a slávky. Dochutíme solí a pepřem a vaříme zavřené asi 10 minut, dokud se slávky neotevřou. Nakonec posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s toasty hojně potřenými česnekem.
Jak konzumovat mořské plody: Manuál, díky kterému se při stolování nezapotíte
Dovolená u moře - to je také ochutnávání místních specialit a lahůdek, třeba těch z mořských plodů. Bojíte se objednat si šneky, krevety či ústřice, protože nevíte, jak se správně konzumují? Seznamte se s naším manuálem a tentokrát si bez obav dopřejte, na co máte chuť.
Možná jste se před malou chvílí vrátili z nákupu a přinesli si s sebou domů některou z mořských ryb, které nabízí úseky obchodních domů s čerstvými rybami. Jak s rybou nadále zacházet?
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena