Možná jste se před malou chvílí vrátili z nákupu a přinesli si s sebou domů některou z mořských ryb, které nabízí úseky obchodních domů s čerstvými rybami. Jak s rybou nadále zacházet?
Které ryby jsou nabízeny na našem trhu? Jak se vlastně dostaly do našich obchodů a odkud pocházejí? O spoustě zajímavých informací se můžete dočíst v dnešním článku o některých mořských rybách.
Právě tato ryba patří k vysoce ceněným konzumním rybám, které se vyskytují v mořích celého světa. Tuňák má červené maso, které je velmi jemné chuti s pevnou strukturou. Patří však mezi tučnější ryby.
Tuňák se upravuje mnoha způsoby. Velmi časté je zpracování tuňáka grilováním, ale oblíbené je i jeho maso syrové. Jistě znáte japonskou úpravu syrového masa - sushi.
Rybáři loví tuňáka na dlouhý vlasec, který zabrání zachycení jiných druhů ryb nebo delfínů. Po vylovení se okamžitě vykuchá, zchladí na 0°C a okolo i uvnitř se zaleduje. Pak se zabalí do vlhké tkaniny a uloží se do polystyrenové bedny. Je možné ryby před další dopravou také filetovat a porcované vakuovat, dovážejí se však i vcelku.
Maso lososa je pro člověka zdravé svou lehkou stravitelností. Obsahuje velký podíl vícenenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu v krvi a předcházejí koronárním potížím. Losos a jeho maso je zdrojem hodnotných bílkovin, vitamínů A, D, E.
Volně lovené ryby mohou obsahovat parazity, proto se před dalším zpracováním zamrazují. Pokud jde o lososy chované, pak jejich maso parazity neobsahuje a zamrazovat se nemusí.
Losos se loví ve fjordech Norska a v okolí dalších severních zemí Evropy - Irska a Skotska. Uměle se chová na lososích farmách tvořených seskupením několika síťových sádek, hlubokých okolo 25-ti metrů.
Mezi další mořské ryby, které se používají v kuchyních našich restaurací, ale také v domácnostech pro různé slavnostní příležitosti, patří:
Kromě uvedených ryb si však můžete zakoupit a připravit pro své menu také některé exotické ryby - i jejich samotné názvy jsou pro naše hosty lákadlem. Posuďte sami - chňapal emperor, cípal hlavatý nebo červený, kanic modroskvrnný nebo papouščí ryba. Exotikou zavání již jejich jména a pokud jsou na náš trh dodávány, proč toho nevyužít? Stačí získat vhodný recept pro jejich úpravu a pak už jen "dobrou chuť"!
Foto: Profimedia
autor Stáňa
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena