V polévce je síla a u dobrého vývaru to platí dvojnásob. Nejen pro malé strávníky tu máme jeden výtečný kuřecí vývar plný čerstvé jarní zeleniny a těstovin, například ve tvaru kytiček.
2-3 ks | kuřecí horní stehna |
1.5 l | voda |
1 kostka | zeleninový bujon |
2 ks | mrkev |
0.5 ks | celer bulva |
0.3 ks | pórek |
1 hrst | hrášek mražený |
2 hrstě | těstoviny |
1 ks | vejce |
podle chuti | |
---|---|
1 lžíce | sůl |
podle potřeby | |
1 lžička | olivový olej |
na ozdobu | |
1 svazeček | petrželka |
Silný, chutný a čirý vývar s jarní zeleninkou a těstovinami? Tak by mohl začínat třeba váš příští nedělní oběd. Zahřeje, posílí a povzbudí chuť, neodolají mu například ani děti jinak zarytě odmítající zeleninu. Tu můžeme do polévky nakrájet na velmi malé kousky, nebo i nastrouhat.
Teď tedy do detailů: Omyté kuřecí maso zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujon, sůl a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni do změknutí masa, to poté vyndáme a nakrájíme na menší kousky, nebo vidličkou natrháme na vlákna. Mezitím omyjeme a dobře očistíme zeleninu - mrkev, pórek, celer, hrášek a petrželku. Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme. Zeleninu přidáme do polévky a necháme provářet, zakápneme olivovým olejem. Zelenina bude takto rychle měkká, proto můžeme hned přidat i těstoviny. Vývar dosolíme podle chuti, ke konci varu přidáme rozkvedlané vejce a nakonec petrželku.
Poctivý kuřecí vývar pro děti s jarní zeleninou podáváme horký, malým dětem necháme trochu vychladnout. Dobrou chuť!
Pomalu tažený vývar jako nejlepší životabudič
Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření, díky němuž dosáhne své síly a plné chuti. Hodí se do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů, které potřebují chvíli k dušení a prolnutí chutí. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to? Zkuste naše prověřené recepty.
Nejlepší bramboračka: Bez hub se neobejdete a vývar je prostě základ!
Kdo by ji nemiloval, voňavá, hustá a poctivá, taková je bramboračka, kterou si pamatujeme z kuchyně našich babiček. Jak si ji připravit tak, aby se opravdu podařila a chutnala jako za starých časů? Vsaďte při vaření na silný vývar a bez hub snad ani bramboračku nevařte. Nejlepší jsou houby sušené, protože dodají polévce silnější aroma.
autor Veronika
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena