Bezmasý oběd nemusí znamenat jen salát, vařené brambory nebo smažák. Poradíme vám, jak připravit vegetariánská jídla, která zasytí, dodají bílkoviny a navíc zaujmou pestrostí chutí i vůní. Inspirujte se pěti různými recepty z webu vareni.cz.
Bezmasá jídla opravu mohou být nápaditá, zábavná, zajímavá a... božská. Stačí znát základní principy, zapojit nápaditost a nebát se kombinací.
Vyvážený a dobře sestavený oběd bez masa zasytí stejně dobře jako jakékoliv jiné hlavní jídlo s masem. To znamená, že by v něm neměly chybět vedle zeleniny také všechny základní makroživiny. Tady sacharidy, tuky a hlavně dostatek bílkovin.
-> Dušená mrkev je parádní příloha i plnohodnotné jídlo: Na másle, s medem, po asijsku i s vepřovým
Vaření bez masa se může zdát na první pohled velmi omezené, opak je ale pravdou. Doširoka otevírá dveře kreativitě.
-> Co připravit z bedel? Nejsou jen řízky, uvařte si polévku, zapečte je nebo udělejte tatarák
Z hub, zeleniny, luštěnin můžeme velmi elegantně připravit chutné pomazánky.
Zelenina všeho druhu poslouží k přípravě nejrůznějších placek, karbanátků nebo krokem, které upečeme v troubě nebo osmažíme v oleji.
Stejně tak je dušená zelenina s bramborovou kaší je parádní přílohou třeba k volskému oku.
Zeleninové nebo hrstkové polévky jsou lahodným způsobem, jak nasytit strávníky s dietárními omezeními.
A tady je pět tipů na skvělé bezmasé obědy:
Celer v klasickém trojobalu a usmažený dozlatova je zeleninovou alternativou klasického vepřového řízku, která má chuťově hodně co nabídnout.
Výborně chutná s bramborovou kaší nebo bramborem na loupačku. Díky své struktuře je smažený celer jemný a šťavnatý.
Tofu s červenou čočkou je syté, výživné jídlo s vysokým obsahem rostlinných bílkovin. Tofu se opeče dozlatova a podává se s kořeněnou směsí z červené čočky, cibule a rajčat. Podáváme s kuskusem nebo rýží a zeleninovým salátem.
Barevný talíř plný chutí i živin? Jednoduše. Tempeh opečeme na pánvi, směsí z cizrny a quinoy doplníme vlákninu a bílkoviny. Pečená mrkev dodá sladkost. Jídlo je tak vhodné i pro vegany a ideální pro lehký, ale vydatný oběd.
Zeleninové karbanátky, které stoprocentně zaujmou i zaryté masožravce, kteří jinak zeleninou opovrhují.
Z brokolice, brambor, sýra a koření vytvoříme lahodné placičky, které se smažíme dozlatova. Výborné jsou s bramborovou kaší, dipem nebo v housce jako vegetariánský burger.
Spojení krémové pečené dýně s kouřovým tónem tofu dává vzniknout nečekaně lahodnému rizotu. Jídlo je syté, ale nepůsobí těžce, hodí se jak na oběd, tak jako elegantní večeře.
Čerstvé bylinky nebo mikrobylinky a dýňová semínka doladí chuť i vzhled.
Autor:redakce