
Guláš kraluje klasikám české kuchyně. Jeho základem je maso plné kolagenu a chuti i správně připravená cibule. Otázka „kolik cibule do guláše“ se diskutuje často. Odpověď však není jednoznačná a závisí na typu připravovaného pokrmu. Jaká jsou pravidla, která zaručí dokonale hustý a chutný guláš?
Cibule je neodmyslitelným základem každého dobrého guláše. Správný poměr masa a cibule spolu s technikou přípravy zajišťují, že bude mít guláš chutnou omáčku. Kdyz věnujeme cibuli dostatek pozornosti – odvděčí se nám hotové jídlo dokonalou chutí.
-> Jak připravit dokonalý guláš a co všechno do něj patří
Obecně se vžilo jednoduché pravidlo, že na 1 kg masa přijde 0,5–1 kg cibule. Množství cibule ovšem závisí na typu guláše a požadované hustotě omáčky. Pokud chceme guláš hustší, cibule se bát nemusíme - hmotnost masa a cibule může být stejná, tedy poměr jedna ku jedné. Méně cibule znamená méně omáčky.
-> Které hovězí maso se hodí na guláš a proč vybrat přední hovězí?
Chuť pokrmu pak nestojí jenom na množství cibule, ale také na její přípravě. Správně připravená cibule je pro chutný guláš nezbytná. Co je důležité?

Buďte trpěliví: Správně osmažená cibule je zlatohnědá a voní. Uspěchaná cibule je bledá, bez barvy nebo naopak spálená na okrajích a syrová uvnitř. Dejte cibuli dost času i pozornosti. Jde o jednu za zásadních chuťových složek guláše, proto je potřeba jí věnovat náležitou péči.
Nebojte se tuku: Hodně cibule potřebuje dostatečné množství tuku a vysokou teplotu, aby se i po vložení do kastrolu smažila (nikoli dusila). Jen tak docílíme správné barvy a míry osmažení.
Nezapomeňte míchat: Není potřeba neustálého míchání, ovšem odejít a nechat cibuli svému osudu není dobrý přístup. Čas od času cibuli promícháme, aby se opékala a karamelizovala rovnoměrně.
-> Jak připravit perfektní houbový guláš?
Recepty na guláš, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena