
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Borůvkové koláče, kynuté knedlíky s borůvkovou omáčkou, borůvkový džem – kdo by je nemiloval? Jak je ale uchovat do doby, než bude čas všechny tyhle dobroty připravit a borůvky zpracovat?
-> Recepty do kuchařky: Luxusní moučníky a dezerty z borůvek
Borůvky po nasbírání jen tak přesypete a dáte do lednice s přesvědčením, že tam nějakou dobu bez úhony vydrží? Pak ale uběhne sotva pár dnů a vy na nich začnete pozorovat plíseň. Co s tím?
Existuje trik, jak něčemu takovému předejít. Nebudete potřebovat žádné drahé přípravky ani složitou proceduru.
Postačí dvě věci, které v kuchyni určitě najdete – ocet a jedlou sodu. Že vás to nepřekvapuje? Jistě, tyhle dva zázraky je dobré mít po ruce opravdu pokaždé, protože jedno či druhé už kolikrát dokázalo v domácnosti zachránit situaci. Octem jste třeba už mnohokrát vyčistili varnou konvici od vodního kamene, odstranili zápach z lednice nebo se zbavili mravenců. Jedlá soda vám zase pomohla s vykynutím buchty, když vám došel prášek do pečiva, nebo s umytím připálené pánve. Ani tentokrát tihle dva osvědčení pomocníci nezklamou.
-> Česká klasika: Kynuté borůvkové knedlíky na páře

Zamrazení borůvek je nejjednodušší způsob, jak je uchovat pro další použití, nemáte-li zrovna čas vymýšlet a praktikovat něco důmyslnějšího.
-> Dezert na neděli. Borůvkové domácí tiramisu krok za krokem
Rychlá a jednoduchá borůvková marmeláda, to je skvělý způsob, jak z borůvek získat to nejlepší.
Pro přípravu džemu můžeme smíchat borůvky ještě například s rybízem, ovoce vaříme v hrnci spolu s želírovacím cukrem cca pět minut, pak plníme do sklenic. Pro zdraví a delší požitek z borůvek si můžete připravit také borůvkový sirup.
->Tvarohové noky s borůvkovým přelivem krok za krokem
Borůvky jsou známým a výtečným lékem proti stresu, starověká medicína znala borůvkový sirup jako první pomoc proti průjmům a úplavici.
My dnes víme, že borůvky mimo jiné pomáhají k lepšímu prokrvení, jsou skvělé na afty, působí pozitivně proti rakovinnému bujení i srdečním chorobám, snižují cholesterol, zlepšují trávení a mnoho dalšího.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Bezlepkový borůvkový koláč s drobenkou
Nedělní ráno nemůže začít lépe: Vyzkoušejte recept na borůvkovo-banánové lívance
Také milujete sladké snídaně? A ještě lépe když jsou zdravé? Lívance s borůvkami podle našeho dnešního videoreceptu jsou doslova božské a stojí za to je ochutnat.

Veganské pečení s borůvkami: Borůvkový koláč s tofu krok za krokem
Z tofu se dají vytvořit i výborné sladké moučníky. Pojďte se o tom přesvědčit a upečte si s námi vynikající borůvkový koláč.

Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.

Nestačí ani vychladnout! Vděčný hrníčkový recept na borůvkový koláč
Recept na hrníčkový borůvkový koláč s drobenkou, po kterém se hned po upečení jen zapráší. Je totiž vláčný, jemný, na surovinách nešizený a úžasně chutná!

Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena