Bez kynutých knedlíků na páře s borůvkami si léto neumíme představit! Pokud jste si tuto dobrotu doma ještě nezvládli připravit, naučíme vás to krok za krokem. Jsou měkoučké a nadýchané.
Na kynuté těsto si připravíme 550 g polohrubé mouky, 1/2 kostky čerstvého droždí, 500 ml mléka, 1 žloutek, 1 lžicku cukru krupice, 1 špetku soli. K plnění budeme potřebovat čerstvé borůvky (asi 400 g) a k dochucení máslo a cukr moučka, případně tvaroh ke strouhání.
Necháme vzejít kvásek, trvá to 10 - 15 minut.
Plněné borůvkové knedlíky otočíme spojem dolů a necháme na desce ještě 10 minut kynout.
Potom stáhneme plamen, do síta dáme 4 - 5 knedlíků a přikryjeme pokličkou. Na mírném ohni (jen za probublávání) vaříme knedlíky na páře asi 8 minut. Pokličku nezvedáme, aby knedlíky neklesly. Ihned po uvaření knedlíky propícháme vidličkou nebo špejlí, aby z nich unikla pára.
Mouka, mléko, žloutek a další suroviny na těsto vyjdou na 18 Kč. Za borůvky si započítáme 50 Kč, za suroviny k dochucení 20 Kč. Borůvkové knedlíky nás tak budou stát přibližně 88 Kč. Z uvedené dávky připravíme 25 - 30 knedlíků (podle velikosti).
Vyzkoušejte i další recepty na ovocné knedlíky
Výběr těch nejlepších receptů: Domácí knedlíky nasladko i naslano
Češi je milují - knedlíky na jakýkoliv způsob! Kynuté, bramborové, plněné uzeným i ovocem. Přinášíme vám výběr těch nejlepších receptů.
Jak zpracovat borůvky, aby vydržely co nejdéle?
Taky máte svá místa, kde se to právě v těchto dnech tak krásně modrá borůvkami? Když ale tu parádní nadílku přinesete domů, vyvstává otázka, co s nimi, aby nepodlehly zkáze dřív, než je zpracujete.
Dezert na neděli: Borůvkové domácí tiramisu krok za krokem
Recept na pravé italské tiramisu z mascarpone. které doplníme čerstvými borůvkami. Dezert je hotový za pár chvilek a chuťově nemá chybu!
Tip na víkend: Nadýchaná borůvková bábovka s jogurtovou polevou
Vyzkoušejte nadýchanou borůvkovou bábovku s jogurtovou polevou. Dnes se ji naučíme krok za krokem.