
Pravý hamburger se dělá ze šťavnatého hovězího masa. Nejlepší je směs krku a plece a do masové směsi na burgery nepatří vajíčko ani strouhanka, k ochucení stačí sůl a pepř, případně čerstvé bylinky. Nikdy nepřebíjejte základní chuť masa kořením.
Nejdůležitější část burgeru je mleté hovězí. Obsah tuku by měl být ideálně kolem 20 %, tuk dodává šťávu i chuť. Příliš libové maso například z kýty povede k suchému a drobivému burgeru.
Nejlepší druhy masa na burger:
Nejlepší kombinace: V profesionálních burgrárnách se míchá plec + roštěnec nebo krk + hrudí, aby byl výsledek dokonalý. Pokud máte možnost, nechte si maso namlít u řezníka nebo si ho namelte sami doma. Ideální je středně hrubé mletí.
-> Jak na mleté maso: Se kterým kořením nešlápnete vedle a které bylinky použít

Častá chyba je překořenění masa. Sůl a pepř stačí, a to až těsně před opékáním, aby maso neztratilo šťávu. Žádná vajíčka, strouhanka nebo další suroviny – hovězí burger není český karbanátek. Pokud máte při ruce čerstvé oregano nebo tymián, určitě se mu nebraňte.
Maso lehce propracujte a vytvarujte rovnoměrné placky o něco větší, než je houska - během pečení se zcvrknou. Uprostřed syrového masa udělejte důlek, aby nebyl burger po upečení uprostřed příliš tlustý.
-> Kam na nejlepší burger? Spokojení zákazníci mají jasno

Použijte litinovou pánev nebo gril a rozpálte ho na vysokou teplotu. Pečte maso z každé strany 2–4 minuty, podle toho, jak chcete mít burger hodně propečený. Při pečení burger nemačkejte, ztrácí tím šťávu a vysychá.
Recepty na burgery, které by vám neměly ujít:
Domácí hamburger z hovězího masa

Kořeněné vepřové hamburgery s jablkem)

Domácí hamburger s krůtím masem


Hovězí burgery s ředkvičkovým dipem

Texaský BBQ burger s cibulovými kroužky

Rozpalte gril: Bezmasý burger s marinovaným tofu krok za krokem
Recept na vege burger s marinovaným tofu, který skvěle nahradí běžnou masovou verzi.

Grilování dotažené k dokonalosti: Domácí housky na hamburger krok za krokem
Grilovací párty se neobejdou bez luxusního burgeru. A pro dokonalý výsledek jsou domácí housky prostě základ. Jednoduchý recept z kynutého těsta krok za krokem.

Langoše, bramboráky a burgery jako ze stánku
Venkovní radovánky jsou v plném proudu a s nimi souvisí i oblíbené pokrmy, které si s oblibou dáváme na koupalištích, festivalech, poutích apod. Aby vám chutnalo stejně tak doma, máme pro vás pár receptů na langoše, domácí burgery, sendviče a bramboráky, které jsou čtenáři prověřené a vždycky se podaří.

Originální letní jednohubky na zahradní párty
Máme tu oblíbený čas večerních posezení, rodinných grilovaček i zahradních párty, kdy se nějaký ten neotřelý nápad na originální formu pohoštění vždycky hodí. Klasické chlebíčky jsou sice vždycky fajn, ale pro teplý večer možná trochu těžké do žaludku. Kolečka rohlíků máznuté česnekovou pomazánkou zase příliš nevypovídají o fantazii a snaze hostitele.

Videorecept: Burgery z červených fazolí, po kterých se jen zapráší
Skvělá alternativa nejen pro vegetariány, ale i pro všechny masožravce, kteří občas rádi do svého jídelníčku zařadí něco nového a zdravějšího. Méně kalorické, lépe stravitelné a chuťově vynikající - takové jsou burgery z červených fazolí, které vás dnes naučíme.

Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena