
Voňavá, sytá a typicky česká – houbová omáčka má v domácí kuchyni výsadní místo. Uvaříme si tu klasickou smetanovou krok za krokem, prozradíme, jaké houby použít a jak z omáčky udělat parádní jídlo, ať už ji podáváte s knedlíkem, masem nebo těstovinami.
Kdo by odolal smetanové omáčce z lesních hub s rýží nebo knedlíkem nebo třeba hovězímu masu na houbách?
Existuje víc variant i způsobů podávání, základ však bývá podobný – restovaná cibulka, podušené houby a smetana.
My se podíváme, jak houbovou omáčku uvařit doma krok za krokem, k čemu se hodí a jak si ji upravit podle chuti.
-> Jak uvařit houbovou polévku a které houby do ní vybrat? Hodí se čerstvé i sušené
Skvělé jsou mladé hřiby, lišky, bedly nebo třeba václavky. Když nemáme lesní houby, jsou alternativou žampiony nebo hlíva. Jejich chuť se však těm lesním nevyrovná.
-> Jak na houbové řízky? Vedle hřibů můžete smažit i růžovky, bedly nebo pýchavky
Varianta masa na houbách, kdy se maso s houbami dusí, je v české kuchyni velmi oblíbená. Často to bývá hovězí maso nebo vepřové, plátky nebo maso vcelku.
V houbové omáčce na těstoviny nebo noky hrají roli ještě česnek a bylinky. Její příprava je rychlá.
Ukážeme si nejběžnější domácí recept – tedy houbovou omáčku s cibulkou, jíškou a smetanou. Připravujeme ji nejčastěji z čerstvých nebo sušených hub.
Recepty na houbové omáčky, které by vám neměly ujít:
Vepřové plátky s houbovou omáčkou
Vepřová kotleta dušená na houbách
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena