Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce z celého světa. Stravitelnost hub zlepšíme krájením nadrobno, okyselením octem, citronovou šťávou nebo přidáním koření. Dnes si z nich připravíme omáčku, v níž jsou základem právě houby, smetana a bylinky. Místo žampionů můžeme použít i hříbky a jiné houby, které jsme si přinesli z lesa.
3 lžíce | vývar | |
1 ks | cibule | |
200 ml | smetana | |
400 ml | voda | |
1 kg | žampiony | |
1 lžíce | škrob bramborový | |
100 ml | ovocná pálenka | |
podle potřeby | ||
---|---|---|
máslo | ||
podle chuti | ||
petrželka | ||
majoránka | ||
nové koření | ||
mletý pepř | ||
bylinková sůl |
Poznámka:
Pálenka použita v receptu musí mít minimálně 40 % alkoholu, jinak nebude hořet! Dávejte při flambování vždy velký pozor!
Houby v kuchyni. Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Lišky - výtečná houbová pochoutka
S potěšením musíme konstatovat, že lišek se každým rokem v našich lesích objevuje víc a víc. Máme samozřejmě na mysli houby, které s potěšením vloží do svého košíku každý houbař.
Budete je milovat! TOP 8 receptů na české omáčky
Co vás jako první napadne, když se řekne typicky české jídlo? Přece omáčka! Tradiční českou kuchyni si bez omáček nedokážeme představit - koprová, svíčková, rajská, ale hlavně kvalitně připravený guláš! Pojďme se podívat na ty nejlepší recepty našich čtenářů.