Telecí řízky na víně, šalotce a houbách

Recept na výborné jídlo z telecího masa s velmi jemnou chutí.


2.516x
30 min

Ingredience

60 gmáslo
250 gšalotka
250 mlbílé víno
1 lžíceolivový olej
250 gčerstvé žampiony
600 gtelecí kýta
250 mlsladká smetana 33%

podle chuti

sůl
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy

Telecí kýtu omyjeme, osušíme, pokrájíme na řízky, po obvodu vícekrát nařežeme, naklepeme, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem z obou stran. Řízky necháme chvíli odpočinout. Malé žampiony ponecháme v celku a neloupeme, protože ve slupce je nejvíce chuti, žampiony jen očistíme vlhkým hadříčkem. Šalotku očistíme a pokrájíme na hrubší kroužky.

V hrnci rozehřejeme lžíci oleje s lžící másla, na kterém zprudka opečeme připravené řízky z obou stran a vybereme na talíř. Do výpeku přidáme máslo, snížíme plamen, orestujeme pokrájenou šalotku do sklovita, vrátíme do hrnce opečené telecí řízky, podlijeme vínem (Sauvignon blanc), přikryjeme pokličkou a dusíme na nejnižším plameni doměkka.

Na pánvi na másle zvlášť opečeme žampiony do odpaření tekutiny, získají tak delikátní chuť, opečené žampiony přidáme k hotovému masu. Přilijeme sladkou smetanu, necháme už jen krátce projít varem a máme hotovo.

Telecí řízky na víně, šalotce a houbách nabereme na talíře. Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo různé těstoviny, ale i kynutý vařený knedlík anebo bramborové knedlíky, co komu chutná. Je to vynikající jídlo velmi jemné delikátní chuti po vínu a sladké smetaně s houbami a jemným masem. Je to úžasná pochoutka, která je navíc rychle hotová.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Telecí řízky na víně, šalotce a houbách

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Francouzská