
Palačinky lze připravit na desítky způsobů. Pokud neholdujete sladkému, jistě uvítáte recepty na palačinky naslano!

Husí sádlo je poklad v kuchyni. Pečení svatomartinské husy nabízí ideální příležitost, jak ho vyškvařit, skladovat a využít - nejen na chleba, ale i na vaření a pečení.

Zkuste svatomartinskou husu naplnit. Právě nádivka ze směsi jablek, cibule, sušeného ovoce nebo bylinek promění maso během pomalém pečení v dokonalost. Jakou náplň zvolit, aby bylo maso voňavé a šťavnaté?

Plýtvání potravinami je diskutovaným problémem. Jedním ze způsobů, jak neplýtvat, je zužitkovat suroviny do puntíku. Při vaření a přípravě pokrmů vzniká odpad, který často končí v odpadkovém koši. V mnoha případech to tak ale vůbec nemusí být.

Dokážete si představit klasickou svíčkovou s něčím jiným než s nadýchaným kynutým knedlíkem? Nebo vepřové výpečky, zelí a? Správně: Knedlík. Máme jich spoustu druhů, většina se dá zaměňovat a hodí se k masu i omáčkám. Jak se které knedlíky připravují?

Sníte o rozpadavé a křehké vepřové pečínce? V našich krajích po nich snad občas prahne každý. Ať už se zelím a knedlíkem nebo jen s krajícem chleba. Jak si oblíbené kousky masa připravit?

Jakou svačinu školákům připravit, aby splnila svůj účel? Stejně tak je to se svačinami pro nás dospělé. Svačina může být šikovným nástrojem, který zabrání pozdějšímu přejídání a pomůže předcházet chutím na sladké. Důležité je však její složení.

Cuketa je levná, v sezóně jí bývá hodně a zvládneme z ní uvařit a upéct slané i sladké. Z jednoho košíku uvaříme večeři, naložíme pár sklenic na zimu a ještě upečeme koláč.

Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.

Rajská jablíčka neboli rajčata, oblíbený pokrm dodávající spoustu antioxidantů. Konzumací červených, žlutých, velkých, drobných, šťavnatých či masitých rajčátek, bojujeme proti rakovině. Navíc si na nich skvěle pochutnáme! Co si z rajčat uvařit a připravit?

V Řecku tvoří základ musaky, v Itálii se zapéká s rajčaty a sýrem, na Blízkém východě se z něj připravuje krémový dip baba ganoush. Jak s lilkem pracovat, čím se liší jednotlivé odrůdy a co všechno z něj můžeme uvařit?

Už jste slyšeli o halloumi? Tenhle slaný, a i jinak velmi specifický sýr, pochází z ostrova Kypr a řadí se mezi pochoutky středomořské kuchyně. Patří mezi nejstarší sýry na světě a v posledních letech se objevuje i u nás, především během oblíbených letních grilovaček. Halloumi se skvěle hodí na pánev, do trouby i na gril, protože se ani vlivem vysoké teploty neroztéká a drží tvar.

Rybíz je oblíbené bobulové ovoce, které najdeme snad na každé zahrádce. Pěstuje se červený, bílý nebo černý druh, ale na trhu je i růžová (sladší) varianta. Právě v těchto letních dnech nastává doba sběru rybízu, a tak se o něm pojďme dozvědět něco víc.

V tomto týdnu se diváci mohou těšit na další porci receptů a napětí v kulinářském klání. Tentokrát se ke sporáku postaví soutěžící z Moravskoslezského kraje, kde se u prostřených stolů sejde silná ženská sestava. Emoce v tomto týdnu rozhodně chybět nebudou, stejně tak jako sdílení životních osudů soutěžících.

Bublanina je tradiční oblíbený moučník, který zvládnou i začátečníci. Často bývá klasická bublanina také volbou pro první pečení s dětmi. Do bublaniny upotřebíme všechno ovoce, které máme k dispozici - ať už ze zahrady, z lesa nebo z trhu!

Domácí zmrzlina chutná přesně tak, jak si ji uděláme – ať už chceme smetanovou vanilkovou, ovocný sorbet nebo veganskou variantu z kokosového mléka. Jaký zmrzlinovač si pořídit? Zvažte, jak velkou máte kuchyň, kolik péče chcete zmrzlině věnovat a jak dlouho na její přípravu čekat. A přidáme i tip, jak si doma vykouzlit točenou zmrzlinu jako ze stánku.

Jahodová sezóna nebude trvat dlouho, tak si ji pojďme pořádně užít. Naučíme vás nejen domácí jahodovou zmrzlinu, ale i lehčí sorbet, jahodové nanuky a úžasně jednoduchou jahodovou dřeň.

Ačkoli někdo může mínit, že kuřecí prsa jsou suchá a nudná, opak je pravdou. Je však potřeba vědět, co jim svědčí a jak je upravit. Mít kuřecí prsa v mrazničce vždycky po ruce umožní vždycky uvařit něco dobrého, i když nemáme nakoupeno. Co tedy uvařit z kuřecího masa? Dobrých jídel je nespočet!

Bílá sobota je dnem, kdy se kuchyně probouzí po dlouhém půstu a začíná vonět: po mazanci, beránkovi, čerstvých bylinkách... Právě v tento den se mísí dávné zvyky s přípravou na velikonoční hostinu. Zatímco se ve starých chalupách vymetalo smetí a rozdmýchával oheň, na stole se objevovaly první sváteční dobroty. Připravte si je i vy.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena