
Objevte tajemství fermentace neboli kvašení a proč se z ní stává hit moderní kuchyně. Naučte se, co můžeme fermentovat, jaké techniky použít a proč je tato starobylá metoda zpracování zdraví prospěšná.
Fermentace je jedním z nejstarších způsobů konzervace potravin, který dodává pokrmům nejen delší trvanlivost, ale také jedinečné chutě, vůně a porci zdraví.
V posledních letech zažívá obrovský návrat do našich jídelníčků. V čem spočívá síla přírodní fermentace, co přesně kvašení obnáší, jak ho využít doma a proč by měla být součástí jídelníčku?
-> Jedna zdravá surovina dokáže změnit váš jídelníček. Zkuste quionou, vařili z ní už staří Inkové
Fermentace je proces, při kterém se působením mikroorganismů přeměňují polysacharidy a škroby v potravinách na kyseliny, alkohol a oxid uhličitý. Tím se zlepšuje stravitelnost potravin.
Proto například bílé jogurty a kysané výrobky snášejí lidé s intolerancí laktózy lépe než mléko.
Možnosti kvašení jsou téměř nekonečné. Mezi nejčastější fermentované potraviny patří zelenina (hlavně zelí), mléko, soja, ovesné vločky.
Na fermentaci stojí kouzelný nápoj kombucha, kefír, kimchi, miso pasta nebo tempeh či sojová omáčka.
Mléčné kvašení: Přirozený proces, při kterém bakterie mléčného kvašení (např. laktobacily) přeměňují cukr na kyselinu mléčnou. Používá při výrobě kysaného zelí, okurek - rychlokvašek neboli kvašáků nebo k výrobě jogurtů a dalších kysaných mléčných výrobků.
Alkoholové kvašení: Kvasinky přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý, což je typické pro výrobu piva, vína nebo kombuchy. Alkoholového kvašení se také využívá při kypření kynutého těsta.
Octové kvašení: Alkohol se dále přeměňuje na kyselinu octovou, což se využívá při výrobě octů.
-> Jak podpořit svůj imunitní systém a odolávat nemocem? Jídlem
Fermentované potraviny v syrovém (tedy nevařeném) stavu podporují zdravou střevní mikroflóru, protože obsažené bakterie pomáhají trávení a posilují imunitní systém. Pomáhají s detoxikací těla: Umožňují lepší vstřebávání živin.
Fermentace nevyžaduje drahé vybavení, postačí zavařovací sklenice, sůl a voda. Vždy pracujte s čistými nástroji, aby nedošlo k nežádoucí kontaminaci. Fermentace je hra s chutěmi – různé přísady jako česnek, zázvor, křen, chilli mohou zásadně ovlivnit výsledek.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce




Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena