0.5 plechovky | salko | |
5 lžic | sušené mléko | |
1 l | mléko plnotučné | |
1 kelímek | plnotučný bílý jogurt |
Litr plnotučného mléka přivedeme za promíchávání metličkou téměř k varu, kdo má teploměr, tak zahřejeme na cca 80 °C, pak prudce ochladíme ve studené vodě na cca 40 °C nebo teplotu prstu. V této fázi do mléka rozmícháme metličkou 5 lžic sušeného mléka (jde to dobře, nehrudkuje), 1/2 plechovky Salka a plnotučný jogurt. Důkladně rozmícháme, aby nebyly hrudky. Do čistých skleniček dáme na dno asi 2 cm oblíbeného džemu nebo necháme bez džemu, chceme-li pouze bílý jogurt. Poté skleničky naplníme připravenou jogurtovou směsí a uzavřeme víčkem. Dáme do jogurtovače na cca 4 hodiny, kdo chce jogurt hustý, dá "jogurtovat" i na 10 hodin. Hotové domácí jogurty uložíme do lednice. Jednu sklenku neochuceného jogurtu použijeme pro příští přípravu jogurtu. Poznámka: Prvotní plnotučný jogurt kupuji v Lidlu 10% a vždy po několika měsících dělám jogurt opět nanovo. Dobu "jogurtování" si musí každý vyzkoušet sám, po 4 hodinách je tak akorát, po 10 hodinách je opravdu hustý. V chladničce vydrží jogurty i dva týdny. Samozřejmě můžeme jogurty dělat i na topení nebo v posteli či troubě, jak jste zvyklí. Já jsem si konečně koupila jogurtovač s časovačem a jsem maximálně spokojená, že můžu připravovat mé oblíbené jogurty i v mimotopní sezóně. Foto: Pixabay.com
Videorecept na vydatnou a zdravou snídani: Krémový rýžový pudink z mandlového mléka
Dnes vás naučíme zcela jednoduchý recept na domácí rýžový pudink. Chutná skvěle, dodá energii i vitamíny, je hotový za pár chvilek a navíc si ho mohou dopřát i vegani. Na přípravu pudinku budeme potřebovat pouze mandlové mléko, rýžovou kaši, hrst brusinek, chalvu a arašídové máslo.
Autor:Jana Sajda
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena