Nejlepší domácí jogurt

Vyzkoušela jsem celou řadu receptů na jogurt, v jogurtovači i bez něj, s cukrem i bez cukru, tento je podle mne ale nejlepší. Posuďte sami.


4.69x
20 min
1×

Postup přípravy

Litr plnotučného mléka přivedeme za promíchávání metličkou téměř k varu, kdo má teploměr, tak zahřejeme na cca 80 °C, pak prudce ochladíme ve studené vodě na cca 40 °C nebo teplotu prstu. V této fázi do mléka rozmícháme metličkou 5 lžic sušeného mléka (jde to dobře, nehrudkuje), 1/2 plechovky Salka a plnotučný jogurt. Důkladně rozmícháme, aby nebyly hrudky.

Do čistých skleniček dáme na dno asi 2 cm oblíbeného džemu nebo necháme bez džemu, chceme-li pouze bílý jogurt. Poté skleničky naplníme připravenou jogurtovou směsí a uzavřeme víčkem. Dáme do jogurtovače na cca 4 hodiny, kdo chce jogurt hustý, dá "jogurtovat" i na 10 hodin.

Hotové domácí jogurty uložíme do lednice. Jednu sklenku neochuceného jogurtu použijeme pro příští přípravu jogurtu.

Poznámka: Prvotní plnotučný jogurt kupuji v Lidlu 10% a vždy po několika měsících dělám jogurt opět nanovo. Dobu "jogurtování" si musí každý vyzkoušet sám, po 4 hodinách je tak akorát, po 10 hodinách je opravdu hustý. V chladničce vydrží jogurty i dva týdny. Samozřejmě můžeme jogurty dělat i na topení nebo v posteli či troubě, jak jste zvyklí. Já jsem si konečně koupila jogurtovač s časovačem a jsem maximálně spokojená, že můžu připravovat mé oblíbené jogurty i v mimotopní sezóně.

Foto: Pixabay.com

6 nejlepších receptů na bábovku - tradiční recepty jako od babičky

user-icon

autor siana


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Nejlepší domácí jogurt

Zpět na recept