Svaříme si litr mléka - musí zabublat, jinak by kultivace neprobíhala, jak má. Používám raději mléko tučné, kvůli dětem. Ale stačí i polotučné. Komu vadí kyselost jogurtu, může přidat 1 lžičku cukru, víc není třeba.
Na topení si dáme nahřát ručník nebo velký bavlněný šátek. Mléko necháme vychladit asi na 40 °C. Poměřuji prstem, teploměr nemáme - mléko musí teplé tak, abychom se nespálili. Škraloup odstraníme.
Do teplého mléka vyklopíme jeden celý jogurt, klasický malý kelímek, na značce vůbec nezáleží, musí ale obsahovat živé kultury a rozmícháme metličkou. Tuto teplou hmotu nalijeme do připravených sklenic. Na dno můžete dát marmeládu nebo ovoce, na kultivaci to nemá vliv. Jak budou sklenice velké, záleží na Vás.
Sklenice opravdu důkladně uzavřeme a zabalíme do nahřátého ručníku, který rychle, aby neunikalo teplo, zabalíme do připravené peřiny. Jogurty necháme v peřině minimálně 4 hodiny. Bude Vás to lákat, ale nekontrolujte je, tepla budou mít dost. Jakmile na ně jednou pustíme zimu, kultivace se zastaví a budeme z toho mít jogurtový nápoj.
Dělám je po příchodu z práce, v deset je dáme do lednice a k snídani máme čerstvý jogurt. Pro další výrobu můžete použít už Vámi dělaný jogurt, takže vlastně platíte jen za mléko.