
Trápí vás nachlazení, potřebujete nakopnout imunitu? Koncentrovaná dávka zázvorové šťávy spolu s dalšími surovinami se proslavila v domácí medicíně jako ginger shot. Postaví vás postaví na nohy. Jak zázvorový panák vypadá, jak si ho připravit a co s vámi udělá?
Síla čerstvého zázvoru je veliká. To pozná v krku každý, kdo si trochu přiostří zázvorový čaj.
Šťavnaté hlízy mají výraznou pálivou chuť i zdraví prospěšné látky. V tradiční východní medicíně se zázvor používá po staletí jako lék na podporu imunity i zlepšení trávení. Nejspíš zde má své kořeny i dnešní tzv. ginger shot.
Ginger shot je koncentrovaný nápoj, který si získal velkou oblibu. Jde malou intenzivní dávku, která se připravuje z čerstvého zázvoru, citronové šťávy a někdy ještě medu, kajenského pepře nebo kurkumy.
Slouží jako rychlý způsob, jak do těla dostat velkou dávku antioxidantů a protizánětlivých látek.
-> Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách
Dávka vyjde na zhruba 4-5 porcí. Doporučuje se každý 30–50 ml na lačný žaludek. Proces přípravy můžeme usnadnit použitím odšťavňovače.
100 g čerstvého zázvoru
šťáva z 2 citronů
1-2 lžíce medu
100-150 ml vody
špetka kajenského pepře
Díky protizánětlivým vlastnostem může zázvor mírnit příznaky nachlazení, jako jsou bolesti v krku nebo ucpaný nos.
Zázvor podporuje pocení a detoxikaci organismu. Tento proces je důležitý pro boj proti virům a bakteriím. Pomáhá v boji se záněty. Zázvor také podporuje trávení a pomáhá předcházet nevolnostem.
Obecně se doporučuje vypít jeden až tři šálky zázvorového čaje denně. Přestože zázvor má mnoho pozitivních účinků, nadměrná konzumace - více než 6 gramů denně, může způsobit pálení žáhy nebo podráždění žaludku.
-> Český křen: Jak připravit vejmrdu a čemu všemu dodá říz?
V kuchyni má zázvor široké využití. Je oblíbený ve slaných i sladkých pokrmech, stejně jako v nápojích. Čerstvý zázvor se často přidává do asijských pokrmů, jako jsou indické kari, jídla z woku nebo polévky.
Využívá se také v marinádách na maso a ryby pro svou výraznou chuť.
Ve sladké kuchyni je zázvor důležitou složkou perníčků a jiných kořeněných dezertů. Je také výborný jako přísada do smoothies nebo teplých nápojů, které zahřívají a posilují imunitu.
Recepty se zázvorem, které by vás neměly minout:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena