Chuť zázvoru je někomu nepříjemná, někdo ji v pokrmech vyhledává. I kandovaný a obalený v cukru si stále zachovává svou štiplavost. Co teprve čerstvý, strouhaný a vymačkaný na šťávu.
Silné aroma, pálivá a ostrá příchuť, pronikavá dřevitá vůně. Oddenek tropické rostliny, která má základy v indické a čínské kuchyni, se pomalu dostává i do našich omáček, polévek, salátů, moučníků apod. Jakoby teplé aroma dodá každému pokrmu typický podtón, pokud zázvor přidáme v rozumném množství.
Při vaření využijeme čerstvé zázvorové oddenky, které nakupujeme podle následujících pravidel:
Zázvor používáme čerstvé formě (oloupaný i neoloupaný) nakrájený na plátky nebo proužky, nasekaný nadrobno , ale i nastrouhaný. Pokud použijeme zázvor neoloupaný, z pokrmů jej před podáváním vyjmeme, ve formě se slupkou se s ním setkáváme třeba při přípravě marinád. Zázvorovou šťávu, kterou získáme strouháním na velmi jemném struhadle, užijeme k dochucování omáček a nejrůznějších dresinků, nastrouhanou část dáváme do cukroví a moučníků. Celé kusy zázvoru užijeme zejména při přípravě polévek a vaření či dušení zeleniny.
S oddenky zázvoru se setkáváme i v nakládané variantě nejčastěji v okyseleném nálevu. Zázvor se konzervuje také v sirupu, z toho později se uchovává ve formě kandované (obalované kousky zázvoru v cukru).
Zázvor slouží také k ochucování oleje - v podobě pasty, neodmyslitelně patří k česneku, jarní cibulce, chilli, koriandru, a galgánu. Často se kombinuje s bazalkou, šťávou z limetky, sójovou omáčkou a lístky máty.
Pokud si nevíme rady s rybím masem a typickým zápachem, nemluvě o mořských plodech, zázvor nepříjemné "vůně" výborně neutralizuje. Jako vhodné koření se zázvor používá při vaření, smažení i grilování mořských pochoutek.
Zázvor kondenzovaný nasladko je u nás běžně k dostání, nejčastěji v menších racio obchodech. Tato cukrovinka se připravuje z čerstvých a mladých oddenků zázvoru, který se nakrájí na drobné kostičky, uvaří se v sirupu, vysuší a následně se obalí v cukru. Uskladněný v chladu a suchu vydrží kandovaný zázvor až 2 roky. Kandovaný zázvor přidáváme do moučníků, dezertů, cukroví.
Na trhu objevíme i zázvorové sušenky, které nejsou krátce po rozkousnutí ničím nápadné. Ale už po pár soustech nezůstane palčivá chuť zázvoru až tak v pozadí. Jsou neobvyklé, nepříliš sladké, ale velmi dobré, zvlášť zkoušíme-li rádi něco nového.
Vyzkoušené a vděčné recepty se zázvorem: Nachlazení bude bez šance!
Zázvor je v této roční době nepostradatelnou součástí zdravého jídelníčku a dávno neplatí, že se z něj dá uvařit pouze vitamíny nabitý čaj. Pojďme se kromě zázvorové medicíny v podobě nápojů podívat i na jiné pokrmy, ve kterých zázvor perfektně užijeme.
Podzimní čaje pro zahřátí a silnější imunitu: Sáhněte po zázvoru, černé jeřabině i borůvkách
Konec babího léta na sebe nenechá dlouho čekat. Čekají nás dny chladnější a naše tělo uvítá, když si pravidelně dopřejeme hřejivý čaj. Co takhle místo pytlíku z krabičky sáhnout po čerstvých či sušených bylinkách, zázvoru a ovoci? Jde to i zdravěji a my jsme si pro vás připravili tipy na čaje z domácích surovin ve vybraných receptech.
Zázvorový čaj
(doba přípravy 20 min )
Míchaný salát se zázvorem
(doba přípravy 10 min )
Hovězí nudličky na zázvoru
(doba přípravy 25 min )
Krémová batátová polévka se zázvorem
(doba přípravy 30 min )
Pečená králičí stehna se slaninou a zázvorem
(doba přípravy 1 hod )
Mrkvovo-dýňová polévka se zázvorem
(doba přípravy 45 min )
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena