Recept na polévku z mrkve, dýně a řapíkatého celeru s chutí česneku, zázvoru a tymiánu. Pokrm je vhodný i pro dietu při problémech se slinivkou břišní.
3 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
250 g | mrkev |
250 g | dýně |
1-2 lžíce | čerstvý zázvor |
1 šálek | červená čočka |
750-1000 ml | zeleninový vývar |
3 snítky | čerstvý tymián |
2 řapíky | řapíkatý celer |
2 lžíce | koření Horalka |
podle potřeby | |
---|---|
olej | |
podle chuti | |
sůl | |
drcený kmín | |
mletý černý pepř |
Mrkev a dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupaný zázvor nastrouháme, řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nahrubo. Červenou čočku uvaříme podle návodu na obalu a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, pak vmícháme mrkev, dýni a řapíkatý celer. Zeleninu ochutíme zázvorem, kmínem, solí, pepřem a kořenící směsí Horalka. Vše za stálého míchání zvolna restujeme asi 5 minut, pak přilijeme vývar, přidáme větvičky tymiánu a zvolna uvaříme doměkka. Z měkké zeleniny odstraníme celé snítky tymiánu a vše ponorným mixerem částečně rozmixujeme tak, aby se polévka zahustila a několik kousků zůstalo v celku. Mrkvovo-dýňovou polévku podle potřeby dochutíme a jako vložku můžeme vmíchat uvařenou červenou čočku. Mrkvovo-dýňovou polévku se zázvorem podáváme s čerstvým pečivem.
Dýňový speciál: Top recepty, které si navždy zamilujete
Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit naslano i nasladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena