Dýně jsou jedním z hlavních symbolů podzimu, oslav Halloweenu a čím dál víc se tahle brukvovitá zelenina začíná prosazovat i v kuchyni. S příchodem sychravého počasí, které nás za pár dní čeká, zařazujeme do svého jídelníčku dýně na vícero způsobů, jejich velkou výhodou je, že jdou připravit na slano i na sladko. A co je další plus, jsou nesmírně zdravé.
Dýně obsahují celou řadu vitamínů a minerálních látek - hlavně draslíku, hořčíku, vápníku, železa, zinku a fosforu. Jsou bohaté na vlákninu a tělu dodají i vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny nebo beta karoten. Existuje spousta druhů dýní, pro vaření se nejběžněji používají máslová, muškátová, špagetová a samozřejmě oblíbená Hokkaido. Každá dýně má svá specifika, a přestože jde o "univerzální" zeleninu, je dobré brát jejich vlastnosti v potaz. Zatímco máslová dýně je ze všech nejsladší a perfektně se hodí do sladkých pokrmů nebo marmelád, muškátová je ideální například do polévek.
Zpracováváme dýně: Na polévku, přílohu i dýňový kompot
Dýně jsou nejen krásnou podzimní dekorací a nezbytným doplňkem pro oslavu Halloweenu, ale především velmi univerzální surovinou, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.