Vaření.czMagazínRecept na polévku z pečené dýně krok za krokem

Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem

Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem

Dýňové polévky patří mezi jedny z nejoblíbenějších. Pokud dýni předem upečeme, chuť polévky bude výraznější. Fotorecept krok za krokem.

69257×

Recept na polévku z pečené dýně krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na polévku si připravíme 1 máslovou dýni, 2 středně velké cibule, 2 - 3 stroužky česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml smetany na vaření, 1 špetku muškátového oříšku, 1 špetku kmínu, sůl, mletý barevný pepř a asi 2 lžíce olivového oleje. 

Dýňová polévka

2) Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme a část se semínky vydlabeme. Dýni nakrájíme na plátky nebo měsíčky. 

Budeme potřebovat 700 g čisté váhy. 

Cibuli oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme a nakrájíme na hrubší plátky. 

Dýňová polévka

3) Dýni vsypeme do pekáčku, přidáme cibuli s česnekem. 

Dýňová polévka

Naučte se také, jak z dýně vyrobit halloweenské strašidlo

 

4) Směs zasypeme solí, pepřem a zalijeme olivovým olejem. 

Dýňová polévka

5) Dýni pečeme na 200 °C asi 30 minut, až je měkká. Občas promícháme. 

Dýňová polévka

6) Pečenou dýni přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme kmín a muškátový oříšek. 

Přivedeme k varu a jen krátce (2 - 3 minuty stačí) povaříme. 

Dýňová polévka

7) Polévku z pečené dýně tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. 

Dýňová polévka

8) Nakonec do dýňové polévky přilijeme smetanu, promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. 

Dýňová polévka

9) Polévku z pečené dýně podáváme horkou, můžeme ji dozdobit smetanou a zelenou bylinkou. 

Polévka dobře chutná také s bylinkovými krutony, opraženými dýňovými semínky a lupínkem parmazánu. 

Dýňová polévka

Polévka z pečené dýně a finanční náročnost

Největší položkou je samozřejmě dýně, ta nás vyjde asi na 40 Kč. Smetana nás bude stát asi 10 Kč. Za cibuli s česnekem, olej a veškeré koření si započítáme 15 Kč. Čtyři porce polévky z pečené dýně nás tak vyjdou zhruba na 65 Kč. 

Další recepty na dýňové polévky 

Zahřejte se poctivou polévkou: 6 nejlepších receptů na bramboračku, zelňačku i kulajdu

Přišly mrazivé dny a určitě také pociťujete, jak důležité je se v těchto dnech zahřát. Při volbě pokrmů nemůžete šlápnout vedle, když sáhnete po vydatné domácí polévce. Máme pro vás perfektní recepty z brambor, hub a zelí - surovin, které si teď tělo žádá nejvíce.

Zahřejte

Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu

Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.

Vaření

user-icon

autor Michy

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena