Dýně jsou nejen krásnou podzimní dekorací a nezbytným doplňkem pro oslavu Halloweenu, ale především velmi univerzální surovinou, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit.
Dýně během svého růstu působí celkem nenápadně, ale právě teď na podzim dorůstají do své krásy a hrají mnoha zářivými barvami (od jasně žluté až po tmavě oranžovou). Dýně jsou nepřehlédnutelné díky svým gigantickým rozměrům, do kterých jsou schopné narůst. S dýněmi jsou již od dávných časů spojeny nejrůznější mýty, pověry a také rituály, u indiánských kmenů byly dýně dokonce uznávány jako posvátné rostliny. A přestože je Halloween anglosaským svátkem a prastarou tradicí dávných Keltů, i my již máme dýně spojené s 31.říjnem a jeho oslavami v podobě vydlabávání dýní, kostýmovým veselím a koledováním.
Dýně se dá při troše šikovnosti maximálně využít také v kuchyni. Dýňová dužnina se dá připravit naslano i nasladko. Co takhle vyzkoušet pyré z dušených dýňových kostiček, dýňovou polévku, rizoto s dýněmi, dýňový salát s luštěninami, dýňovou pomazánku, dýňové nákypy, dýňové koláče. Z dýní se dá při troše fantazie opravdu kulinářsky kouzlit. A plus navíc - jistě jste již někdy vyzkoušeli chuť dýňových semínek. Dýňová semínka nejenže dokáží zasytit, ale jsou obsahem řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků také velmi zdravá (selen, mangan).
Pokud je třeba dýně loupat a recept si to vyžaduje, velké čtvrtky a plochy plodů s měkkou slupkou oloupeme škrabkou na brambory. Pouze u plodů se silnou a tvrdou slupkou používáme ostrý kuchyňský nůž.
Dýně můžeme nejen péci v troubě, ale také dusit. Za vyzkoušení stojí zdravá příprava - dušení dýní v páře, kdy oloupané kousky dýně dusíme v páře 10 - 15 minut doměkka. Kostky dýně lze podusit i ve vysokém hrnci, příprava je časově stejná, jen dýni nezapomeneme podlít trochou vody. Pokud jste pro používání mikrovlnky, dáme kousky dýně do misky a "pečeme" 4 - 8 minut, dokud dýně nezměknou. Tepelně upravenou dýni ochucujeme a dále používáme podle libosti.
Večírky a zábava spojená s vydlabáváním dýní je oblíbená nejen u dětí. I byt, komerční výloha nebo jen svátečně připravený stůl po vyzdobení příjemnými hřejivými dekoracemi z dýní vypadají velmi efektně. Často ponuré podzimní dny prosvětlí usměvavé nebo rozzlobené dýňové ksichtíky, do vydlabaných dýní stačí jen vložit čajovou svíčku.
Máte doma dýně a už opravdu nevíte co s nimi? Připravte si chutný a voňavý kompot.
Na recept si připravíme 1 kg na kostičky nakrájené dýně, kterou dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme 100 ml octa, 350 g cukru, špetku soli, dvě celé skořice, pár hřebíčků a 30 g oloupaného a nakrájeného čerstvého zázvoru. Vše 10 minut povaříme.
Horké dýně naplníme do sklenic, zalijeme odvarem a uzavřeme. Nakládanou dýni necháme vychladnout, nezavařujeme. Sklenice skladujeme v lednici 3 - 4 týdny a podáváme podle chuti.
Oblíbené recepty z dýně
Americký dýňový koláč
(doba přípravy 1 h 15 min )
Dýňové noky pro děti
(doba přípravy 20 min )
Dýňové rizoto
(doba přípravy 1 hod )
Dýňové karbanátky
(doba přípravy 45 min )
Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena