Velkou cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Asi na 2 lžících oleje ji osmahneme, zasypeme propláchnutou rýží, osolíme, zalijeme vodou a podusíme doměkka. Mezitím si připravíme středně velkou dýni, kterou důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a půlku z ní nakrájíme na menší kostky. Stejně nakrájíme i omytou mladou cuketu, pórek očistíme a nakrájíme na kolečka, cibulku i s natí také na kolečka. Všechnu zeleninu vsypeme na plech a promícháme s kmínem, libečkem, oreganem, hrubou solí, nadrobno nasekaným oloupaným česnekem a zbylým olejem. Zeleninu dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 30 minut, vše by mělo dokonale změknout. Ke konci pečení ještě přimícháme sojovou omáčku. K podušené rýži, do které se nám vsákla všechna voda, přimícháme zeleninu a dýňové rizoto je na světě. Podle chuti můžeme rizoto ještě dosolit či jinak okořenit. Dýňové rizoto chutná nejlépe ihned po přípravě. Je pěkně šťavnaté a bude chutnat i těm, kteří jinak zeleninou pohrdají.
Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy
Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?
Autor:Michy
Zajímavé komentáře
Uvařila jsem a je opravdu vynikající.