Jarní cibulku s mrkví očistíme, cibulku nakrájíme nadrobno, mrkev nahrubo nastrouháme. Rýži uvaříme téměř doměkka v osolené a kari ochucené vodě nebo lépe vývaru.
Jarní cibulku osmažíme na másle či jiném tuku, přidáme mrkev, také osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, osolíme, opepříme a ještě krátce orestujeme. Poté podlijeme trochou vývaru a 5 minut podusíme. Přidáme scezenou rýži a za stálého míchání a podle potřeby přilévání vývaru ještě prohříváme, až je rýže tak akorát na skus. Ochutíme zázvorem, jablečným balsamicem, citronem a podle potřeby ještě přidáme sůl, pepř a trochu kari koření. A máme hotovo, na závěr jen vmícháme trochu studeného másla.
Mrkvové rizoto podáváme horké, kdo chce, posype si parmazánem či jiným strouhaým sýrem.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Jak na správné a chuťově dokonalé rizoto?
Do rizota se většinou pouštíme, pokud chceme zpracovat zbytky rýže, proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly, Pokusíme se vám ale dokázat, že rizotem byste klidně mohli pohostit krále.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena