Já miluju rizoto italské, moje dcera klasické české, a tak vznikla tato verze, která je něco mezi. A moc dobrá.
200 g | rýže parboiled |
4 ks | mrkev |
1 svazek | jarní cibulka s natí |
0.3 ks | citron |
0.5 lžičky | strouhaný čerstvý zázvor |
2 stroužky | česnek |
50 g | máslo ( nebo tuk ) |
podle chuti | |
---|---|
kari koření | |
sůl | |
čerstvě mletý barevný pepř | |
jablečné balsamico | |
podle potřeby | |
zeleninový vývar |
Jarní cibulku s mrkví očistíme, cibulku nakrájíme nadrobno, mrkev nahrubo nastrouháme. Rýži uvaříme téměř doměkka v osolené a kari ochucené vodě nebo lépe vývaru.
Jarní cibulku osmažíme na másle či jiném tuku, přidáme mrkev, také osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, osolíme, opepříme a ještě krátce orestujeme. Poté podlijeme trochou vývaru a 5 minut podusíme. Přidáme scezenou rýži a za stálého míchání a podle potřeby přilévání vývaru ještě prohříváme, až je rýže tak akorát na skus. Ochutíme zázvorem, jablečným balsamicem, citronem a podle potřeby ještě přidáme sůl, pepř a trochu kari koření. A máme hotovo, na závěr jen vmícháme trochu studeného másla.
Mrkvové rizoto podáváme horké, kdo chce, posype si parmazánem či jiným strouhaým sýrem.
Neodolatelné recepty na rizoto: S kuřecím, zeleninou a pravé italské v krémové podobě
Rizoto je původně pravým italským pokrmem, který si žádá pečlivou přípravu a stanovený postup. Ovšem po Česku si jej připravujeme po svém - většinou v nekrémové variantě. Dnes se podíváme na ty nejlepší recepty, které u našich čtenářů bodují.
Jak na správné a chuťově dokonalé rizoto?
Do rizota se většinou pouštíme, pokud chceme zpracovat zbytky rýže, proto ho mnozí chápou, jako jakýsi podřadný "pokrm chudých". Ani školní jídelny tomuto jídlu moc reputaci nepozvedly, Pokusíme se vám ale dokázat, že rizotem byste klidně mohli pohostit krále.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena