Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy

Chutě babího léta: Vařte z hub, dýně a řepy skvěle vyladěné pokrmy

Letošní letní prázdniny končily opravdu netypicky, někde bylo počasí ryze podzimní, s deštěm, větrem a teplotami, které bychom očekávali třeba i v listopadu. Pokud jste od přírody zimomřiví, zřejmě smutníte nad brzkým koncem prázdninových měsíců, i když začátek září přinesl celkem příjemné teploty babího léta. Co si tedy uvařit, když léto ještě úplně nekončí, ale osvěžujícím jídlům počasí příliš nenahrává?

1336×

Můžete zkusit pár nových receptů ale i osvědčenou klasiku. Jídlem se můžete zahřát, když se sluníčko zrovna moc neukazuje, ale pořád bude lepší volit pokrmy lehčího rázu. Hodit se budou sytější saláty a především polévky, na kterých sice v obvyklých horkých letních dnech nemáte ani pomyšlení, teď ale přijdou vhod.

Lehký bramborový salát s bílým jogurtem

Hodí se ke každé příležitosti, zkrátka nikdy neurazí. Navíc můžete najít recepty na tuto perlu české kuchyně v mnoha verzích, včetně odlehčených a zdravějších, než je ten klasický vánoční. Brambory uvařte ve slupce doměkka, poté oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vejce uvaříme natvrdo a také nakrájíme, stejně tak cibuli a nakládané okurky. Vše smícháme se dvěma stroužky utřeného česneku, přidáme hořčici, sůl, pepř, pár kapek citronové šťávy a bílý selský jogurt. Dobře promícháme a před podáváním necháme v lednici uležet.

V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden

Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.

V

Červená řepa s kozím sýrem a bazalkou

Skvělý předkrm i netradiční a zdravá chuťovka. Uvařenou červenou řepu oloupeme a nakrájíme na silnější plátky, mírně osolíme a opepříme, zakapeme olivovým olejem a balzamikovým octem a na talíři ozdobíme kozím sýrem nakrájeným na kostky. Nakonec dozdobíme čerstvými lístky bazalky. Podávat můžeme s opečeným celozrnným pečivem.

Videorecept: Salát z červené řepy podle Anny

Pokud jste milovníci červené řepy, tak je tento salát přesně pro vás!

Videorecept:

Houby na grilu

Houby jsou pro konec léta opravdu skvělou volbou. Letošní sezóna houbaření přeje a byla by velká škoda toho nevyužít. Možná jste to nevěděli, ale houby jsou na grilu velkou pochoutkou hodnou pravé gurmánské hostiny. Není však potřeba houby na grilu vyloženě vysoušet, lepší bude využít třeba pánev na gril a připravit svým hostům například delikatesní houbové ragú nebo krémovou houbovou omáčku, o které se bude mezi vašimi přáteli dlouho vyprávět.

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.

Houby

Krémové polévky a vývary

Krémové polévky si nemusíte nechávat až na zimu, i v létě můžou přijít k chuti, když vás zrovna nesužují tropická vedra. Výborná je například polévka z čerstvého chřestu, krémová hrachová polévka, batátovo-zeleninový krém, dále pak například houbová, pórková, kapustová nebo ze zelených fazolek. Na konci léta už také patří prostor dýním, krémovou dýňovou polévkou pak rozhodně nepohrdejte, nabije vás velkou dávkou vitamínů. Hodit se budou i zeleninové nebo masové vývary, například s oblíbenými játrovými knedlíčky.

Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!

Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.

Nejlepší

Dýňové dezerty

Dýně se pro konec léta hodí přímo skvěle a v kuchyni jde vždycky o dokonalé zpestření. Pro chladnější dny si můžete připravit třeba lahodný dýňový koláč se skořicí, dýňový cheesecake, dýňové palačinky nebo dýňovou bábovku. Dýni lze zkrátka přidat do běžného těsta a moučník získá nádhernou barvu i vláčnou chuť. Nenechte se zkrátka odradit proměnlivým počasím a zpestřete si konec léta širokou paletou chutí!

Zpracováváme dýně: Na polévku, přílohu i dýňový kompot

Dýně jsou nejen podzimní barevnou dekorací, tradiční ozdobou při svátečním Halloweenu, ale využít se dají také v kuchyni. A jak!

Zpracováváme

Úvodní foto: Shutterstock.com

user-icon

autor Veronika

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz