Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

Nachlazení a chřipka nebudou mít šanci: Uvařte si domácí zázvorový čaj

Pobolívá vás v krku, trápí vás kašel, rýma či migréna? Vyzkoušejte zázvor! Není účinnějšího přírodního léku na všechny neduhy. FOTORECEPT na čaj z čerstvého zázvoru.

71271×

Protizánětlivé účinky zázvoru

Zázvor je díky svým pozitivním účinkům na zdraví člověka opravdu všestranným pomocníkem. Zázvor potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje trávení a chuť k jídlu, využívá se jako preventivní prostředek proti rýmě a chřipce, pomáhá při nevolnosti a migréně. Zázvor působí protizánětlivě, pomáhá redukovat váhu, stimuluje krevní oběh, posiluje imunitní systém a snižuje cholesterol. A to je jen malý náznak toho, jak své tělo potěšíte, když do svého jídelníčku a pitného režimu zahrnete právě zázvor. Dnes si připravíme zázvorový čaj s chutí hřebíčku a skořice, který vás krásně prohřeje.

Recept na zázvorový čaj krok za krokem

1) Přichystáme si kus čerstvého zázvoru, tekutý med, bio citron, celý hřebíček, celou skořici a vodu.

2) Kořen zázvoru oloupeme. Jeden větší citron rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. 1,5 l vody přivedeme k varu.

3) Zázvor nastrouháme na jemném struhadle.

4) Nastrouhaný zázvor i se šťávou dáme do hrnce, přidáme hřebíček a skořici. Na 1,5 l vody použijeme asi 5 lžiček zázvoru, 6 - 8 hřebíčků a 1 - 2 celé skořice. Zalijeme horkou vodou, která prošla varem, a necháme louhovat 5 minut.

5) Zázvorový čaj přecedíme i s kořením přes sítko. Pro efekt můžeme v čaji nechat pár hřebíčků, ale pouze v případě, že budeme čaj ihned podávat. Hřebíček v čaji hořkne.

6) Scezený zázvorový čaj o teplotě asi 60 °C osladíme medem (3 - 4 lžíce) a dochutíme citronovou šťávou. Sladíme až při této teplotě, jinak bychom medu ubrali cenné látky.

7) Zázvorový čaj nalijeme do konvice, rozléváme do šálků a teplý podáváme.

user-icon

autor Michy