
Zjistěte, odkud makronky pocházejí, proč jsou tak oblíbené a jak se z nenápadné italské sušenky stala francouzská legenda. A kdo ví – třeba vás jejich příběh inspiruje natolik, že si je troufnete upéct i doma.
Která jiná cukrovinka je fotogeničtější než makronky? Makronky bodují luxusním vzhledem a rozmanitými příchutěmi.
Jemné, barevné makronky a s dokonale křupavou skořápkou trochu připomínají velikonoční kraslice. Makronky však září na výsluní celoročně, na rozdíl od vajíček.
-> Makronky krok za krokem, které zvládne i začátečník!

Hodí se jako jedlý dárek, jako sladká tečka za dobrým obědem i jako elegantní doplněk svátečního stolu nebo dekorace dortu. Milují je lidé po celém světě.
Přestože si makronky z mandlové mouky přirozeně spojujeme s Francií, jejich kořeny leží podle historiků v Itálii. Jak uvádí web TasteAtlas, recept se do Francie dostal v 16. století díky Kateřině Medicejské, která si při svatbě s francouzským králem přivezla italské cukráře.

Za legendu v oboru je považován pařížský cukrář Pierre Hermé, jehož makronky jsou známé originálními kombinacemi – od malin s růžovou vodou po jasmínový čaj s broskví.
-> Dezert Pavlova: Křehká nadýchaná sladkost vám učaruje
Makronky nejsou jen tak nějaká cukrovinka. Jejich příprava vyžaduje preciznost, trpělivost i dobrou troubu. Ale právě jejich náročnost je pro mnohé výzvou – a úspěch přináší sladkou odměnu i zaslouženou pozornost a obdiv.
Recepty na makronky, které by vám neměly ujít:

Malinové makronky podle Johanky

Čokoládové makronky - Macarons au chocolat

Pestrobarevné velikonoční makronky


Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena