Recept na makronky
1) Příprava surovin.
Na makronky si připravíme: 110 g bílků pokojové teploty, 140 g mandlové mouky, 120 g cukru moučka, 110 g cukru krupice, gelové potravinářské barvivo (lze vynechat)
Na krém budeme potřebovat: 250 g mascarpone, 50 ml smetany ke šlehání (33%), 1 - 2 lžíce cukru moučka.

2) Všechny ingredience si předem odvážíme přesně na gramy. Poměry jsou při přípravě makronek velmi důležité. Poté si smícháme moučkový cukr s mandlovou moukou, nasypeme do mixéru a lehce promixujeme (ne příliš dlouho).

3) Směs přesypeme do jemného sítka a třikrát prosejeme. Dbáme na to, abychom neměli žádné ztráty a zachovali tak poměr všech ingrediencí. Na sítku by mělo zůstat jen případných pár zlomků mandlí či zbytky slupek, ty můžeme vyhodit. Pokud by zbylo větší množství, ještě promixujeme a opět prosejeme.

4) Do větší mísy přelijeme bílky pokojové teploty a šleháme na střední rychlost 2 minuty. Je vhodné si čas opravdu sledovat. Poté zvýšíme rychlost a budeme šlehat další tři minuty, přičemž každou minutu přisypeme jednu třetinu připraveného cukru krupice.

5) Jakmile máme zašlehán cukr, přidáme pár kapek gelového potravinářského barviva a šleháme na zvýšenou rychlost 6 minut.
6) Do tuhého obarveného sněhu vmícháme silikonovou stěrkou po třetinách připravenou směs mandlové mouky s moučkovým cukrem. Vmícháme ji technikou macaronage, tedy vždy dvakrát stěrkou zamícháme směs tak, že obkroužíme mísu a poté třikrát přetřeme shora. Takto stále opakujeme, dokud není pečlivě vmíchana celá sypká směs.

7) Výsledné těsto by nemělo mít žádné hrudky a nerozmíchaná místa. Při zvednutí stěrky by mělo mít lávovitou konzistenci, pomalu stékat zpět a při dopadu ke zbytku těsta pomalu splynout s okolím. Do zdobícího sáčku navlečeme špičku s kulatým otvorem a přehneme přes vysokou sklenici, aby se nám dobře plnil. Část směsi nalijeme do zdobícího sáčku a nahoře zatočíme.

8) Na plech vyložený pečicím papírem tvoříme kolečka o průměru cca 3 cm, s rozestupy cca 2 cm. Můžeme si pomoci předkreslenou šablonou vloženou pod pečící papír a poté ji jen vysunout před pečením. Jakmile máme zaplněn celý prostor na pečicím papíře, desetkrát s celým plechem bouchneme o linku, aby unikly bublinky. Směs nám vyjde zhruba na 3 plechy.

9) Makronky necháme hodinu stát při pokojové teplotě na plechu. Po uplynutí doby zkusíme jemně prstem, zda se směs nelepí. Pokud již ne, předehřejeme troubu na 150 °C. Plech pak pečeme uprostřed trouby 15 minut.

10) Makronky necháme na plechu vychladnout na lince. Správná makronka má pěknou bublinkovou "nožku" a vevnitř je vláčná a měkká.

11) Připravíme si rychlý krém, v míse šleháme minutu smetanu ke šlehání, přidáme mascarpone s cukrem moučka podle chuti a šleháme jen do doby, než se začnou dělat špičky, abychom nepřešlehali mascarpone. Stěrkou stáhneme na střed do misky a dáme vychladit do lednice.

12) Krémem plníme přes čistý zdobící sáček vychladlé skořápky makronek.

13) Každou druhou skořápkou přiklopíme tu s připraveným krémem a lehce zmáčkneme k sobě, aby se krém rovnoměrně rozprostřel. Makronky uchováváme v lednici a podáváme ke kávě jako zákusek.

Makronky a finanční náročnost
Ingredience na makronky včetně náplně nás vyjdou na zhruba 125 Kč.
Crinkles: Kakaové sušenky, které ohromí každou návštěvu!
Recept na úžasné kakaové sušenky, které jsou křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.
