
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
Vanilkové rohlíčky patří k těm druhům cukroví, bez kterých si spousta domácností Vánoce vůbec neumí představit. Křehké, máslové a jemně voňavé po vanilce a oříšcích se pečou klidně i několik týdnů před svátky, aby stihly krásně zvláčnět. Základ je jednoduchý: hladká mouka, kvalitní máslo, moučkový cukr, jemně mleté vlašské ořechy či mandle a skutečná vanilka nebo domácí vanilkový cukr. Z těsta odleželého v lednici tvarujeme malé rohlíčky, pečeme je jen dozlatova a ještě vlažné obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Pro perfektní vanilkové rohlíčky se vyplatí pár drobností ohlídat. Ořechy melme opravdu najemno, aby těsto nebylo hrubé a rohlíčky nepraskaly. Máslo by mělo být čerstvé a voňavé, ne staré z mrazáku, jinak se to na chuti podepíše. Těsto nehněteme zbytečně dlouho, jen spojíme suroviny, aby zůstalo křehké a po upečení se doslova rozplývalo na jazyku. Kdo chce rohlíčky vytunit, může část vlašáků nahradit lískovými ořechy nebo pistáciemi, přidat špetku citronové kůry a upéct menší kousky – lépe se rozleží a z talíře mizí podezřele rychle.
(doba přípravy 35 min)

(doba přípravy 30 min)

(doba přípravy 60 min)

(doba přípravy 120 min)

(doba přípravy 60 min)

Bezlepkové oříškové nafouklé rohlíčky
(doba přípravy 45 min)

(doba přípravy 75 min)

(doba přípravy 60 min)

(doba přípravy 75 min)

(doba přípravy null min)

10 nejoblíbenějších druhů cukroví: Najdete mezi nimi ty své?
Medové perníčky, kakaové pracny, voňavé vanilkové rohlíčky a klasické linecké. Nebo dáváte přednost nepečeným druhům cukroví a nejdříve z vánočního stolu mizí vosí hnízda a rumové kuličky? Ať už je to jakkoli, jsou druhy cukroví, které k vánočním svátkům patří. A pokud ještě nemáte své oblíbené recepty, máme pro vás pár tipů.

Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena