60 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
60 g | sádlo | |
30 g | cukr moučka | |
200 g | hladká mouka | |
80 g | vlašské ořechy | |
0.5 ks | vanilkový lusk | |
na obalení | ||
---|---|---|
cukr moučka |
Odvážíme mouku s cukrem do misky (nejlépe prosejeme), přidáme rozmixované vlašské ořechy (můžeme část nahradit například nasucho opraženými lískovými ořechy), vnitřní část vanilkového lusku (nebo alespoň vanilkový extrakt či poté do cukru na obalování přidat vanilku) a žloutek. Do směsi nakrájíme studené máslo a přidáme studené sádlo. Prsty začneme zpracovávat jakoby drobenku, pracujeme rychle, aby se zbytečne nerozpouštěl tuk. Jakmile máme suroviny nahrubo pospojované, přemístíme na prkno nebo silikonový vál (není potřeba podsypávat, tedy se nedostane do těsta zbytečně mouka navíc) a po částech vždy přejedeme kousek těsta směrem od sebe po vále tou částí ruky, kde dlaň přechází do zápěstí. Tím se budou tvořit takové pláty, které pak spojíme do koule, zabalíme do potravinářské folie a dáme minimálně na hodinu (lépe přes noc) do lednice. Vanilkové rohlíčky tvarujeme buď ručně (opět nepodsypávat další moukou) nebo přes mlýnek a skládáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáte troubě na 175 °C cca 10 minut, podle trouby. Vystydnuté vanilkové rohlíčky, aby se nelámaly, obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. Můžeme i jen posypat přímo na plechu moučkovým cukrem přes sítko, je to rychlejší. Nejkřehčí vanilkové rohlíčky skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a podáváme jako vánoční cukroví.
10 nejlepších receptů na vánoční rohlíčky: Vanilkové, mandlové i s čokoládovou polevou
Už máte svůj recept na dokonalé vanilkové rohlíčky? Voňavé po oříšcích a vanilce, křehoučké a rozpadající se v ústech... Nebo letos chcete zkusit i rohlíčky kakaové, kokosové nebo s chutí kávy? Těchto 10 receptů doporučujeme za naši redakci vyzkoušet, jsou prostě skvělé.
První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?
Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!
Autor:Markéta v troubě
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena