Libové maso nakládáme do směsi oleje a koření. Tužší masa nakládáme kořeněné směs s vínem nebo octem. Maso je křehčí a krásně šťavnaté. Marinády nikdy nesolíme. Většina kořenících směsí sůl obsahuje. Také během grilování do masa nepícháme.
Číst víceČasto se mi stává, že při pečení potřebuji do těsta přidat lžíci medu, ale ten se ze lžíce ne a ne odlepit. Doporučuji vždycky lžíci před namočením do medu namočit do oleje. Stačí obyčejný kuchyňský. Med pak ze lžíce sklouzne sám.
Číst vícePárátka před vpíchnutím do kotlety či řízku potřeme tukem. Snadněji je odstraníme, až bude maso hotové.
Číst vícePokud není tuk na smažení řízků dostatečně horký, obalené maso nebo sýr jej do sebe natáhnou a nikdy nezhnědnou. U masa to navíc způsobí, že se póry nezatáhnou, takže je maso tvrdé.
Číst víceUvařené vejce se dá loupat buď tak, že je namočíte do studené vody nebo můžete udělat do skořápky shora dírku a do ní velice silně fouknout. Skořápka se pak dá lehce sloupnout.
Číst víceHouby nemusíme jen krájet nožem, ale můžeme je strouhat i na struhadle. Plátky mají stejnou šířku. Houbovou omáčku zahustíme nastrouhaným jablkem.
Číst víceNepříjemný puch kaprů a jiných sladkovodních ryb odstraníme, když je zvenku i zevnitř omyjeme v silném slaném roztoku, pokapeme rybu citronem a necháme chvíli uležet v lednici.
Číst víceVaření luštěnin se mnohem prodlouží, když do hrnce přidáte ocet, sůl nebo tuk. Vždycky je přidáváme až jsou luštěniny téměř měkké.
Číst víceAby zůstalo maso i po naklepání šťavnaté, prkénko, na kterém připravujeme maso, navlhčíme. Jemné druhy masa navíc naklepáváme jen tupou stranou nože.
Číst vícePečeně nebude tuhá, když ji syrovou potřeme citronem a necháme chvíli odležet v ledničce. Můžeme také použít olivový olej, a to na jakékoliv maso.
Číst víceListy staršího salátu se krásně vzpamatují, když do namočíte tak na 30 minut do ledové vody s trochou citronové šťávy. Bude krásně křupavý.
Číst víceChřest se musí loupat vždy shora dolů a dřevnatá spodní část se musí nakonec odkrojit. Starší chřest před loupáním na několik hodin namočíme do studené vody. Po oloupání chřest rychle spotřebujeme.
Číst víceMrkev by se neměla skladovat s natí, protože ta oslabuje kořeny. Loupání mrkve bude mnohem snazší, když ji na chvíli ponoříme do vroucí vody a potom hned do studené.
Číst víceBrambory uvaříme rychleji, když do nich přidáme lžičku tuku. Brambory vkládáme do vroucí vody. Proto jsou moučné.
Číst víceSuchý hrách nebo fazole nikdy nenamáčíme do osolené vody. Při vaření se pak luštěniny nikdy neuvaří doměkka.
Číst vícePokud chceme, aby kuře zůstalo i po uvaření šťavnaté, musíme ho vkládat do vařící vody. Při pečení dáváme pozor, abychom po celou dobu pečení potírali maso tukem. Kuře pečeme maximálně při 180 °C.
Číst víceChceme-li uvařit vajíčko natvrdo bez prasklinek, opláchneme ho těsně před vařením studenou vodou nebo ho na širším konci propíchneme.
Číst vícePlody necháme několik hodin odležet a potom z nich teprve děláme marmeládu. Rozkrájené ovoce dámte do veliké mísy a posypeme je cukrem. Na jeden kilogram ovoce patří jeden kilogram cukru.
Číst víceNa oblohu pro romantickou večeři oloupeme mrkev tak, aby na jedné straně vznikla špičatá hrana. Na opačné straně vyřízneme podélně žlábek a mrkev krájíme na plátky ve tvaru srdíček.
Číst víceRýži basmati musíme důkladně proprat, aby se zrna neslepila. Nejlepší je nasypat ji do mísy se studenou vodou a rukou ji mnout. Pak ji necháme okapat a postup opakujeme, dokud není voda čirá!
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena