Vejce vaříme dvě minuty, vyjmeme je a lžící poklepneme skořápku. Vejce vložíme je zpět do vařící vody, přidáme šest sáčků čaje a mírně povařte asi minutu. Necháme vychladnout, oloupeme a máme mramorové vejce.
Číst vícePřidáváme-li sušené ovoce do moučníků nebo čajového pečiva, omyjeme ho a necháme nabobtnat v čaji. Vybíráme například Earl Grey, má výborné aroma. Ovoce stříháme nůžkami. A aby se nelepilo, namáčíme nůžky (nůž) do horké vody.
Číst víceKdyž cibuli krájíme, necháme konec s kořeny neporušený. Právě odtamtud se uvolňují šťávy a výpary, které způsobují slzení očí.
Číst víceChceme-li urychlit rozmrazovací proces celého kuřete nebo krůty, ponoříme je zabalené do mísy se studenou vodou a dáme do lednice, vodu vyměňujeme, dokud se pták nerozmrazí.
Číst vícePokud potřebujeme nasekat rajčata koupená v plechovce, můžeme je nastříhat přímo v plechovce kuchyňskými nůžkami. Nemusíme špinit další nádobí a navíc rajčata neztratí šťávu.
Číst víceFazole musíme předem namočit do studené vody alespoň na 6 hodin. Pokud připravujeme více druhů, namáčíme je zvlášť a potom je teprve slijeme dohromady. A když do vody při vaření přidáte trochu jedlé sody, zkrátíte si vaření.
Číst víceJahody je dobré nejprve omýt a potom teprve obrat. Při opačném postupu se do nich dostane příliš mnoho vody. Všechno ovoce s hnědými skvrnami se nesmí jíst ani zpracovávat. Fleky důkladně vykrojíme, protože mohou obsahovat škodlivé plísně.
Číst víceOvoce se slupkou jako pomeranče nebo citrony lépe vymačkáme, když je na chvíli namočíme do horké vody. Můžeme je taky trochu "pomačkat". Také citrusy, které mají tenkou slupku, obsahují mnohem více šťávy.
Číst víceČerstvá zelenina, která má zelenou barvu, si ji uchová, pokud ji po uvaření přelijeme studenou vodou.
Číst vícePokud žampiony ihned po otření a nakrájení přelijeme citronovou šťávou, zůstanou pěkně bílé. Také nezapomeňte, že by se houby neměly proplachovat pod tekoucí vodou. A když ano, tak jen krátce, aby jí moc nenasákly. Lepší je otřít je vlhkou utěrkou.
Číst vícePři jakékoliv přípravě ryb bychom měli dodržet toto pořadí. Nejprve rybu očistíme pod studenou vodou. Pak ji okyselíme. Většinou citronovou šťávou, která na sebe váže pachuť a pach rybiny. Teprve nakonec přichází kořenění a solení.
Číst vícePřed přípravou všechnu drůbež nejen pro kuře, pečlivě omyjeme a osušíme! Před grilování drůbeže pokapejte maso citronovou šťávou. Maso bude krásně křupavé a šťavnaté.
Číst vícePři přípravě mletého masa na sekanou je dobré do mletého, ještě před přidáním ostatních surovin, přidat trochu studené vody, mléka nebo smetany. Víno ani pivo rozhodně neuškodí. Maso necháme půl hodiny odpočinout a pak teprve přidáme zbytek surovin. Sekaná bude mnohem šťavnatější.
Číst víceNa sekanou, karbanátky a jiné pokrmy z mletého masa používáme směs vepřového a hovězího masa, vždy půl na půl. Hovězí maso zajistí sekané lepší pojivost a díky vepřovému bude zase mnohem šťavnatější.
Číst vícePři přípravě špízů je dobré se držet několika pravidel. Maso vždy krájíme na silnější kostky nebo plátky, podobně jako při přípravě nudliček se vyplatí krájet maso lehce ztuhlé. Je lepší, když maso přes noc marinujeme, aby bylo křehké. Při napichování je kombinujeme se zeleninou.
Číst víceObčas se stane, že zapomeneme vytáhnout máslo z lednice. Jsou dva triky jak na tuhé máslo. Máslo dáme na malou chvilku do mikrovlnky. Druhou možností je máslo jednoduše nastrouhat.
Číst víceNa přípravu vývaru používáme raději méně tučné hovězí maso. Můžeme jej také připravit jen z kostí. Výrazné chuti a jantarové barvy dosáhneme, když kosti nejdříve pečeme asi půl hodinky v troubě do zhnědnutí. Nejlepší vývar připravíme, dáme-li kosti do studené vody a mírně zahříváme.
Číst víceČást mouky je dobré nahradit škrobovou moučkou, těsto bude pak jemné a mechové. Těsto pečeme stejnoměrně asi při 170 °C. Pomalu tak těsto nabývá a nepopraská vám. Upečený piškotový moučník se odlepuje od stěn formy. Pokud nemáme jistotu, zkusíme starou dobrou špejli.
Číst víceKdyž do nudlového těsta přidáme trochu rajčatového protlaku, špenátu nebo směs bylinek, budete mít těstoviny nejen barevné, ale také voňavé. Vaříme je nejdříve zvlášť v osolené vodě a propláchněte je. Teprve potom je přidáváme do polévky.
Číst víceMáte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena