1-2 stroužky | česnek | |
2 lžíce | olej | |
4 ks | vejce | |
150 ml | mléko | |
250 ml | smetana ke šlehání | |
1-2 ks | červená cibule | |
700 g | nové brambory | |
2 lžíce | čerstvý rozmarýn | |
100 g | gouda | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
2 lžíce | máslo |
Nové stejně velké brambory řádně omyjeme a vložíme do vroucí osolené vody. Brambory vaříme asi 10 - 12 minut do poloměkka, potom je slijeme a necháme chladnout. Mezitím oloupaný česnek a cibuli nakrájíme na drobné proužky a čerstvý rozmarýn jemně nasekáme. V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém necháme cibuli, česnek a rozmarýn zpěnit. V míse rozšleháme vejce se smetanou a mlékem a zálivku podle chuti osolíme a opepříme. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. Zchladlé brambory i se slupkou nakrájíme na plátky silné asi 4 mm a opatrně je promícháme s orestovanou cibulovou směsí. Vše rozložíme v tenčí vrstvě do pekáče, zalijeme vaječnou zálivkou a posypeme sýrem. Nové brambory pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 30 minut dozlatova. Zapečené nové brambory můžeme podávat jako sytou přílohu k lehčím pokrmům jako jsou ryby, ale i jako samostatný chod se zeleninovým salátem.
V hlavní roli brambory: Levné a rychlé recepty na celý týden
Brambory - velmi vděčná a univerzální plodina, která je oblíbenou součástí českého jídelníčku. Každý Čech zkonzumuje zhruba 65 kilogramů brambor ročně! Máme pro vás pár receptů, které s nadšením zařadíte ke svým oblíbeným.
Nové brambory - dietní pochoutka
Zima se blíží ke konci a za chvíli tu budeme mít jaro. Zemědělci a naše těla konečně dostanou zelenou. V tomto období můžeme tělu dopřát skvělou delikatesu. A pokud stále ještě toužíte něco málo shodit do plavek, jsou nové brambory tím pravým pomocníkem
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena