Z hlávky červeného zelí odstraníme vrchní listy, pak hlávku rozkrojíme na čtvrtky a bez košťálu nakrájíme na proužky. Cibuli a jablka oloupeme a nakrájíme na plátky.
Slaninu nakrájíme na kostičky a vrchovatou lžíci slaniny rozpustíme v pekáčku, kde budeme zelí zapékat. Do pekáčku na osmahnutou slaninu dáme vrstvu zelí, každou vrstvu vždy osolíme, okořeníme posekaným česnekem, pepřem, sekanou petrželkou a nastrouhanou pomerančovou kůrou. Posypeme slaninou, dáme jablíčka a cibuli a vrstvy opakujeme.
Zakápneme červeným vínem a v mírné troubě upečeme. Před dopečením dáme navrch rozkrojené klobásky nebo párky a dopečeme.
Zapečené babiččino zelí podáváme s uzeninou a chlebem nebo vařeným bramborem. Zapečené zelí je dobré i s pečeným bůčkem.