Zelí, jak známo, je cenným zdrojem vitamínů a jeho hlavní sezóna nastává právě teď, v chladných podzimních měsících. Zelí je v naší české kuchyni velmi oblíbené. Často se podává jako příloha k vydatnějším jídlům a upravuje se na různé způsoby.
Zelí je nízkokalorické, kromě zmíněné přílohy je skvělé i do salátů, tedy jako samostatný pokrm. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C, především pokud se rozhodneme pro zelí kysané. Červené i bílé zelí jsou bohaté na vitamin C, ale v červeném zelí je ho o něco více než v bílém. Zelí také obsahuje vitamin E, kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a řadu minerálů, zvláště pak vápník a hořčík.
Zelí se hodí do spousty pokrmů, jsou to například polévky, ale i dušené pokrmy, závitky a záviny, restovaná zelenina, saláty a podobně. Červené zelí se tradičně podává k pokrmům z tmavého masa, jako je zvěřina, husa nebo kachna. Je pak také samozřejmě nezaměnitelnou přílohou ke svatomartinské huse, kterou si dopřáváme v listopadu. Pokud jde o zelné saláty, zelí se skvěle doplňuje s kyselými ovocnými tóny, například s jablkem, pomerančem, ale dokonce i s rybízem. Do červeného zelí můžeme zamíchat i jedlé kaštany, jejichž nasládlá chuť se v této odrůdě zelí dobře vyjímá. K bílému hlávkovému zelí i ke kysanému zelí se tradičně přidává kmín, který omezuje jeho nadýmavé účinky. Před kuchyňským zpracováním hlávku dobře omyjeme a odstraníme vnější listy. Vnitřní listy jsou hustě naskládané na sobě, což omezuje zanesení nečistot. Hlávku rozčtvrtíme, vyřízneme košťál odkrojíme. Zelí můžeme vařit v páře, dusit i jíst syrové.
Velmi oblíbené a také velmi zdravé je kysané zelí. V něm obsažená kyselina mléčná působí jako přirozený konzervant a zajišťuje jeho dlouhodobou trvanlivost. Zelí obsahuje také glukosinoláty, které mu dodávají typickou chuť a zároveň mají mnoho zdraví prospěšných účinků. Kysané zelí je naše česká specialita, kterou si můžete snadno připravit sami. Zelí jemně nakrouháme do velkého hrnce a nasolíme. Je důležité prosolovat zelí průběžně už během krouhání, můžeme také prosypávat kmínem. Sůl a kmín se tak dostane rovnoměrně všude, kam má. Důkladně prosolené a prokmínované zelí necháme odležet, ždímáním pak zbavujeme přebytečné vody. Takto upravené zelí pořádně umačkáme a zelí zatížíme. Bakterie mléčného kvašení zajistí následnou fermentaci, která působí jako přirozený konzervant. Kysané zelí je velmi dobrým zdrojem vitaminu C, ale prospívá i střevům a trávení. Po zhruba 6–8 týdnech je kysané zelí hotové a vydrží v chladné místnosti i několik měsíců.
Hlávku zelí očistíme a oloupeme vrchní okoralé listy. Hlávku rozkrojíme, vykrojíme jádřinec a zelí nakrájíme najemno. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a kmín a společně orestujeme. Cibuli necháme zezlátnout a přidáme lžíci cukru, necháme dvě minuty zkaramelizovat. Přidáme nakrájené zelí, sůl a vše podlijeme vodou. Dusíme pod pokličkou asi patnáct minut. Nakonec přidáme ocet, promícháme a podle potřeby dochutíme cukrem.
Podzimní a zimní odrůdy zelí můžeme skladovat po dobu několika měsíců. Skladovací teplota by měla být těsně nad 0 °C a vlhkost vzduchu by měla být dostatečně vysoká. Pro delší skladování se bude dobře hodit chladný a tmavý sklep. V chladničce můžeme zelí skladovat v šuplíku určeném pro skladování zeleniny bez obav až tři týdny. Pokud je hlávka zelí již nakrojená, řezné plochy je dobré překrýt potravinářskou fólií. Zelí tak neokorá, nezačne se od řezu kazit a sesychat a vydrží déle čerstvé.
Bramborové placky s červeným zelím krok za krokem
Bramborové placky plněné červeným zelím jsou lahodným pokrmem, který spojuje křupavost a chuť brambor s pikantním a sladkým aroma červeného zelí. Tento recept je ideálním doplňkem pro vegetariány i všechny milovníky dobrého jídla.
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika