Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

Recept na vynikající přílohu k pečené kachně a různým pečeným masům.


3.321x
30 min

Ingredience

1 kscibule
1 ksjablko
3 lžícecukr krystal
1 ksbobkový list
2 lžícehladká mouka
10 kuličekcelý černý pepř
1 lžícecelý kmín
4 kuličkycelé nové koření
2 kuličkycelý jalovec
1.2 kgčervené hlávkové zelí
3 lžícedomácí vepřové sádlo

podle chuti

sůl
bílý vinný ocet

podle potřeby

voda

Postup přípravy

Do suchého rozehřátého hrnce dáme 3 lžíce cukru krystal a za stálého míchání ho necháme na středním plameni rozpustit na karamel. Pozor, nespálit! Cukru stačí 4 - 5 minut. Přilijeme asi 100 ml studené vody a rychlými krouživými pohyby karamel rozmícháme dohladka, aby nebyly žádné hrudky. Je třeba dát pozor, abyste se v této fázi při míchání nespálili, karamel vře a je nesmírně horký!

Ke karamelu přidáme rozpuštěné domácí vepřové sádlo a na kostky pokrájenou velkou cibuli a za stálého míchání ji orestujeme do světlo-hněda (asi 4 - 5 minut). Přidáme čerstvé červené hlávkové zelí pokrájené na jemné proužky. Pokud nemáte čerstvé hlávkové červené zelí, můžete použít i sterilizované, ale musíte ho však správně dochutit.

Zelí podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme celý kmín, celý černý pepř, celé nové koření, celé kuličky jalovce, sůl, bobkový list a nastrouhané kyselejší jablko. Potom zelí dusíme na středním plameni pod pokličkou asi 10 minut za občasného promíchání. Zelí nesmí být rozvařené na nechutné bláto, má zůstat pěkně křupavé - al dente.

Zelí zaprášíme hladkou moukou, říkám tomu "zaštábování" (z němčiny "staubem" znamená zaprášit), jde o zahuštění, ještě za stálého míchání dusíme už odkryté asi 10 minut. Celková doba dušení nemá přesáhnout 20 minut. Vypneme plamen, necháme chvilku odstát a nakonec zelí dochutíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť.

Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob nabereme do mísy a podáváme ke kachně zvlášť, aby si každý mohl nabrat podle sebe, kolik mu chutná. Na druhý den je zelí ještě lepší a chutnější. Takto upravené zelí se výborně hodí k pečené kachně, pečené huse nebo různému jinému pečenému masu. Recept na pomalu pečenou kachnu najdete zde.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Dušené červené zelí na karamelu s jablkem na sladko-kyselý způsob

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Maďarská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena