Vyzkoušejte tento recept na zdravé jídlo plné vlákniny a vitamínů.
4 stroužky | česnek |
2 l | voda |
3 ks | pórek |
100 ml | panenský olivový olej |
2 lžičky | mořská sůl |
0.5 kg | kukuřičná bio krupice |
200 g | sušená biorajčata v oleji |
1 ks | oloupaný zázvor |
4 ks | vejce z ekofarmy |
podle chuti | |
---|---|
1 lžíce | přírodní sojová omáčka |
na ozdobu | |
1 lžíce | pražená dýňová semínka |
Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou. Snižte oheň na minimum, popřípadě použijte rozptylku, a vařte 20-25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce. Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem - předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout. Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce (dětem můžete vykrojit nějaký oblíbený tvar či zvíře vykrajovátkem) a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu - vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka. Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený. Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi. Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem! Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010 Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.
Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem
Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.
Kukuřičná polenta: Tradiční italské jídlo, které se dá zapékat, smažit i připravit na sladko
Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
autor Smart Press
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena