Vaření.czReceptyPolenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

Vyzkoušejte tento recept na zdravé jídlo plné vlákniny a vitamínů.


4.25x
30 min
3×

Ingredience

4 stroužkyčesnek
2 lvoda
3 kspórek
100 mlpanenský olivový olej
2 lžičkymořská sůl
0.5 kgkukuřičná bio krupice
200 gsušená biorajčata v oleji
1 ksoloupaný zázvor
4 ksvejce z ekofarmy

podle chuti

1 lžícepřírodní sojová omáčka

na ozdobu

1 lžíceopražená dýňová semínka

Postup přípravy

Nejprve si připravte polentu. Uveďte vodu k varu, osolte ji a přidejte 1-2 lžíce olivového oleje. Postupně a pomalu přisypávejte krupici a současně ji ve vroucí vodě rozmíchávejte metlou. Snižte oheň na minimum, popřípadě použijte rozptylku, a vařte 20-25 minut. Pokud máte velmi mírný oheň a hrnec se silným dnem a těžkou poklicí, tak nemusíte ani míchat. Nejrychlejší a nejjednodušší je použít instantní polentu Biolinie, která bude hotová již za 3 minuty, a neriskujete tedy připálení hrnce. Do uvařené kukuřičné kaše vmíchejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivový olej (použijte i ten, ve kterém byla rajčata naložena, zamíchejte a ochutnejte, zda polenta nepotřebuje přisolit) a dle chuti i kousek másla. Můžete servírovat hned jako kašovitou přílohu nebo ji nalijte do nízkého pekáče s okrajem - předem vypláchnutého studenou vodou a nechte vychladnout. Výhodou polenty je, že si ji můžete připravit kdykoli předem a druhý den ji jen opečete. Vychladlou polentu nakrájejte na trojúhelníky či čtverce (dětem můžete vykrojit nějaký oblíbený tvar či zvíře vykrajovátkem) a opečte na nepřilnavé pánvi s olivovým olejem. Opékejte polentu delší dobu - vytvoří se na ní dobrá křupavá kůrka. Na oleji orestujte česnek a zázvor pokrájený na malinké kostičky a na šikmo nakrájenou bílou část pórku. Společně restujte. Nakonec přidejte i stejným způsobem nakrájené zelené části pórku a podle chuti přírodní sójovou omáčku. Ještě chvíli prohřejte tak, aby pór byl měkký, ale křehký, a zůstal svěže zelený. Než se vám dodělá pórek, tak si připravte volská oka na pánvi. Servírujte polentu (buď jako kaši nebo jako pečené trojúhelníky) zasypanou pórkem s volským okem. Kolem můžete nasypat lehce opražená dýňová semínka a čerstvou řeřichu. A ozdobte ještě třeba dobrým dýňovým olejem! BioAbecedář Hanky Zemanové Zdroj: BioAbecedář Hanky Zemanové, vydal Smart Press, 2010 Základní příručka pro všechny, kdo se zajímají o kvalitu jídla, zdraví a o bio.

Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem

Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.

Tip

Kukuřičná polenta: Tradiční italské jídlo, které se dá zapékat, smažit i připravit na sladko

Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.

Kukuřičná

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena