Recept na polentu zapečenou s květákem, parmazánem a kořeněnou rajčatovou omáčkou. Pokrm podáváme jako bezmasý hlavní chod.
4 hrnky | voda |
0.5 ks | květák |
60 g | parmazán |
60-80 g | eidam 45% |
1.3 hrnku | instantní polenta |
omáčka | |
---|---|
1-2 lžičky | cukr |
3 stroužky | česnek |
50 ml | olej |
1 ks | cibule |
1 lžíce | hladká mouka |
2 špetky | mletý římský kmín |
2-3 špetky | sušený tymián |
200 ml | rajčatové pyré |
2-3 lžičky | koření tandoori masala |
0.8 hrnku | vývar z květáku |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
podle potřeby | |
máslo na vymazání formy | |
na ozdobu | |
nať jarní cibulky |
Nejdříve si připravíme polentu. Do mísy vlijeme dva hrnky studené vody, do které vmícháme instantní polentu. Zbývající vodu nalijeme do kastrolu, přidáme lžičku soli a 1/4 lžičky mletého pepře a přivedeme k varu. Poté postupně přidáváme namočenou polentu a za stálého míchání zvolna vaříme asi 5 minut do zhoustnutí. Horkou kašovitou polentu odstavíme z tepla, vmícháme do ní 2 rovné lžíce strouhaného parmazánu a rozetřeme do máslem vymazané zapékací mísy. Polentu odložíme stranou a necháme zchladnout. Mezitím očistíme a rozebereme na růžičky větší květák, který v osolené vodě krátce povaříme do poloměkka. Pak květák slijeme (vývar nevyléváme), propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Připravíme si omáčku. Malou cibuli a stroužky česneku oloupeme, jemně nasekáme a při střední teplotě necháme na oleji zesklovatět. Pak přisypeme mouku a koření tandoori masala a za stálého míchání necháme vše zpěnit. K tomuto základu přilijeme rajčatové pyré, které osolíme, opepříme a ochutíme mletým římským kmínem a tymiánem. Směs přivedeme k varu, krátce restujeme do zhoustnutí a naředíme vývarem z květáku. Omáčku vaříme za občasného míchání 8 - 10 minut. Nakonec rajčatovou omáčku podle potřeby dochutíme solí a osladíme cukrem. Na ztuhlou polentu rozetřeme asi 1/3 omáčky, kterou hustě poklademe růžičkami květáku, posypeme parmazánem a vše zalijeme zbývají rajčatovou omáčkou. Polentu s květákem a rajčatovou omáčkou pečeme v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 45 minut. Po této době vyjmeme zapečenou polentu s květákem z trouby, posypeme strouhaným eidamem, zakryjeme alobalem a necháme asi 7 - 10 minut odstát. Zapečenou polentovou kaši s květákem, sýrem a rajčatovou omáčkou rozdělíme na porce, posypeme nasekanou natí jarní cibulky a podáváme se saláty z čerstvé zeleniny jako hlavní chod.
Kukuřičná polenta: Tradiční italské jídlo, které se dá zapékat, smažit i připravit na sladko
Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena